Бележка към всяка нова майка | Спокойна мама

Онлайн училище за бременни от 3-ти юлиВключи се 

Бележка към всяка нова майка

Бележка към всяка нова майка

Ти си най-добрата майка за твоето бебе! Ти си достатъчна!

Започвам с тези думи, защото те са най-важното, което бих казала на най-добрата си приятелка минути след раждането на бебето ѝ. И не бих спряла да го повтарям първите дни, седмици, месеци - докато самата тя не го повярва. Повтарям го и на всяка майка, с която животът ме среща.

Защото, момиче, повярвай ми, че това е самата истина! „Не можеш да се провалиш в работа, за която си създадена“, любима фраза на страхотната майка и жена Рейчъл Холис.

Нека ти разкажа за часовете след първото ми раждане. Бяха минали почти 30 часа усилен труд. Бебето вече беше в ръцете ми. Истината е, че приличаше като след близка среща с шампион по бокс, но беше най-красивото и мило нещо на този свят. В мен бушуваше буря от емоции – радост, страх, удовлетворение, объркване, чувство за победа и загуба едновременно.

И ето, че бебето започна да плаче. Рязко, силно, неутешимо. И в главата ми изскочи мисълта „Как да го утеша? Какво да направя, за да спре да плаче?“. Бях го чела в една книга. Сигурна бях, че и на лекцията за подготовка за раждане го бяха показали. Но аз бях тотално объркана. Опитвах се да си спомня всички съвети, насоки и видеа, които бях гледала. А бебето плачеше все по-силно. Лицето му ставаше все по-червено. А аз се чувствах все по-безпомощна.

Опитах се да го закърмя, но то не засукваше. Всякакви пози и техники изпробвах, но не се получаваше. Бебето вече се дереше, а аз исках да скоча и да избягам от стаята.

О, Боже! В този момент дойде акушерката. Тя ми вдъхна увереност, показа ми как да го гушна и сложа на гърдите си, с внимателен тон ми повтаряше: „Спокойно, момиче. Справяш се страхотно! Ти си най-добрата майка за твоето бебе.“

И сякаш като с магия, всичко се случи. Бебето спря да плаче. Засука спокойно, а аз се отпуснах с въздишка и усетих как удовлетворението пулсира във вените ми. Само минута след кошмара, подкрепата на тази жена и думите ѝ ми помогнаха да се почувствам спокойна и уверена. Помогна ми да усетя силата на майката в мен.

Последваха дни и седмици, в които онези минути на неувереност, страх и чувство за безпомощност се връщаха всеки ден, по няколко пъти. Но винаги си повтарях думите „Справяш се страхотно! Ти си най-добрата майка за твоето бебе!“. Тези думи се превърнаха в моя мантра в седмиците след раждането.

Ако мога да ти кажа само едно нещо, то ще е: „Справяш се страхотно! Ти си най-добрата майка за твоето бебе!. Отговорите са в теб. Дай си време и търпение, и с всяка седмица ще става по-лесно. Ти ще се чувстваш по-уверена и спокойна. Ти си достатъчна! Не го забравяй!“