Бележка към всяка нова майка | Спокойна мама
blossom flowers hands profilerainbow system top

Бележка към всяка нова майка

Дарина Михайлова
Дарина Михайлова
от 18.01.2021

Здравей, аз съм Дарина Михайлова, майка на две щури момчета, сертифициран „помощник на мама“ (Newborn Mothers Collective postpartum doula) и създател на Спокойна мама.

Моята най-голяма страст е да помагам на бъдещите и настоящи майки да се чувстват спокойни и уверени в първите месеци от живота с бебе.

А сега, към статията! 💛

Ти си най-добрата майка за твоето бебе! Ти си достатъчна!

Започвам с тези думи, защото те са най-важното, което бих казала на най-добрата си приятелка минути след раждането на бебето ѝ. И не бих спряла да го повтарям първите дни, седмици, месеци - докато самата тя не го повярва. Повтарям го и на всяка майка, с която животът ме среща.

Защото, момиче, повярвай ми, че това е самата истина! „Не можеш да се провалиш в работа, за която си създадена“, любима фраза на страхотната майка и жена Рейчъл Холис.

Нека ти разкажа за часовете след първото ми раждане. Бяха минали почти 30 часа усилен труд. Бебето вече беше в ръцете ми. Истината е, че приличаше като след близка среща с шампион по бокс, но беше най-красивото и мило нещо на този свят. В мен бушуваше буря от емоции – радост, страх, удовлетворение, объркване, чувство за победа и загуба едновременно.

И ето, че бебето започна да плаче. Рязко, силно, неутешимо. И в главата ми изскочи мисълта „Как да го утеша? Какво да направя, за да спре да плаче?“. Бях го чела в една книга. Сигурна бях, че и на лекцията за подготовка за раждане го бяха показали. Но аз бях тотално объркана. Опитвах се да си спомня всички съвети, насоки и видеа, които бях гледала. А бебето плачеше все по-силно. Лицето му ставаше все по-червено. А аз се чувствах все по-безпомощна.

Опитах се да го закърмя, но то не засукваше. Всякакви пози и техники изпробвах, но не се получаваше. Бебето вече се дереше, а аз исках да скоча и да избягам от стаята.

О, Боже! В този момент дойде акушерката. Тя ми вдъхна увереност, показа ми как да го гушна и сложа на гърдите си, с внимателен тон ми повтаряше: „Спокойно, момиче. Справяш се страхотно! Ти си най-добрата майка за твоето бебе.“

И сякаш като с магия, всичко се случи. Бебето спря да плаче. Засука спокойно, а аз се отпуснах с въздишка и усетих как удовлетворението пулсира във вените ми. Само минута след кошмара, подкрепата на тази жена и думите ѝ ми помогнаха да се почувствам спокойна и уверена. Помогна ми да усетя силата на майката в мен.

Последваха дни и седмици, в които онези минути на неувереност, страх и чувство за безпомощност се връщаха всеки ден, по няколко пъти. Но винаги си повтарях думите „Справяш се страхотно! Ти си най-добрата майка за твоето бебе!“. Тези думи се превърнаха в моя мантра в седмиците след раждането.

Ако мога да ти кажа само едно нещо, то ще е: „Справяш се страхотно! Ти си най-добрата майка за твоето бебе!. Отговорите са в теб. Дай си време и търпение, и с всяка седмица ще става по-лесно. Ти ще се чувстваш по-уверена и спокойна. Ти си достатъчна! Не го забравяй!“