Как да се забавляваш с новороденото бебе, докато… | Спокойна мама

Онлайн училище за бременни от 3-ти юлиВключи се 

Как да се забавляваш с новороденото бебе, докато будува?

Как да се забавляваш с новороденото бебе, докато будува?

Звучи лесно като „бебешка игра“! Но какво всъщност означава това и как да се забавлявате с новороденото ти бебе във времето, в което будува?

За новородените (бебета от 0 до 12 седмици) игра е всяко взаимодействие, което бебето има с хората и света около него.

Играта всъщност е най-ценният начин то да развива мозъка си, да упражнява двигателни умения, да учи език и много повече.

Може да имаш чувството, че бебето в първите няколко седмици единствено се храни и спи, и това е напълно нормално. След първия месец повечето бебета започват да будуват постепенно по-дълго време и именно тогава имате възможност да играете повече и разнообразни игри.

По-долу ти споделям идеи как да се забавлявате заедно, докато будува:

Лице в лице

Погледни бебето в очите. Използвай тези моменти и му се усмихвай или му прави смешни физиономии. Бебетата рано разпознават лица и твоето лице ще е първото, което ще хареса. И най-вероятно ще награди с усмивка.

Всеки път, докато бебето се взира в теб, то изгражда силна емоционална връзка. Проучвания показват, че дори бебе на два дни може да имитира прости движения на лицето. Това е техният начин да „говорят“ с нас.

Говори на бебето

Колкото повече говориш на бебето си, толкова повече думи чува то и това му помага в един момент в проговарянето. Може да му говориш, докато му сменяш памперса, миеш го в банята, подготвяте се на разходка или докато го храниш.

Със сигурност никога не е твърде рано да започнеш да четеш на бебето си, но дори и в първите седмици да не са детски книжки, може спокойно да четеш любимото ти списание или книга на глас.

Пейте заедно

Пусни любимите си музика или потърси детски песни онлайн и се забавлявайте заедно. Може да танцуваш, докато бебето е гушнато в теб или слинг, или пък да го сложиш полегнало на спалнята (винаги го придържай!) и да пееш над него, като добавяш и различни движения с ръчички и крачета.

Ако си майка за първи път, може да видиш този плейлист за идеи.

Обикновени играчки

Всяко ново нещо за бебето е интересно, така че не се напрягай какви играчки да му купиш. Имай предвид, че новородените харесват неща с ярък контраст като например „черно-бели“ линии. Затова и повечето играчки за новородени имат този елемент по тях.

Всякакви книжки, меки играчки, дрънкалки биха радвали бебето. Активна гимнастика е добро решение и може да се ползва дълго време.

Огледало

Бебета обожават да се гледат в огледало, както и да виждат други лица там. Може да вземеш едно обикновено огледало и да го поставиш срещу бебето, докато правите „tummy time“.

По корем

Времето прекарано по корем или по-известно като „tummy time“ е наистина много важно за развитието на двигателните умения на бебето. Винаги поставяй бебето на безопасно място, за предпочитане на земята. Постели широко одеяло, постелка пъзел или активна гимнастика и сложи играчки или огледало срещу него.

Ако твоето бебе не харесва „tummy time“ (случва се понякога), може да сложиш бебето на спалнята или дивана по корем, а ти да седнеш на пода и да държим главата си на неговата височина, като винаги придържаш бебето с едната си ръка. Друг удобен вариант е просто ти да легнеш удобно назад и да сложиш бебето по-корем върху теб.

Будното време може да е много забавно, но новородените бебета много бързо се уморяват, а често и преуморяват. Не забравяй да следиш за сигнали на умора и когато ги забележиш да предложиш на бебето дрямка.

Още полезна информация

Ако искаш да научиш още полезни идеи и съвети относно времето на будуване и как да организираш дните и нощите ти с бебето у дома, разгледай курса „Уверено начало с бебе“. Той ще ти даде знанията, уменията и готови решения, чрез които да преминеш по-лесно и без излишен стрес през първите седмици от живота с бебе.

Искаш да имаш помощ и подкрепа в първите седмици след раждането?

Ако имаш нужда от човек, който да ти помага през първите седмици след раждането и заедно да преминем през лошите дни и да празнуваме добрите, разгледай статията: Какво е помощник на мама след раждането и защо ти е нужен?

Ще се радвам да ти помогна това начало да е по-спокойно и уверено, каквото мечтаеш да бъде. 💛