От какво (наистина) се нуждае новата майка след… | Спокойна мама

Онлайн училище за бременни от 3-ти юлиВключи се 

От какво (наистина) се нуждае новата майка след раждането?

От какво (наистина) се нуждае новата майка след раждането?

Съществува една интересна концепция, за която научих от моя ментор Джулия Джоунс, че първите 40 дни след раждането на бебе определят следващите 40 години от живота на жената.

Почти всяка нова майка споделя, че седмиците след раждането са дълбоко емоционални, физически изтощителни и изпълнени с чувство на страх и безпомощност.

Възможностите й да се грижи за нея и нейното възстановяване са силно ограничени покрай грижите за новото бебе, всичко ново, което трябва да учи и физическото й възстановяване след бременността и раждането.

Но въпреки всичко, грижата за майката e от изключителна важност, както за благосъстоянието на бебето, така и на цялото семейство.

Именно и това е основната ми задача като „помощник на мама“ след раждането, да помагам на новата майка да има план за действие, чрез който да има подкрепа в първите седмици и да има ясни и лесни стъпки как да се справи с всички новости около кърмене, грижи за бебето, липсата на сън и изцяло новата й житейска роля.

И днес споделям лесни идеи, които да ти помогнат да имаш възможност да се грижиш и за теб в първите 40 дни след раждането:

Подготви си уютно място за кърмене

През първите месеци ще прекарваш по-голямата част от деня си хранейки, люшкайки и приспивайки бебето си и е много по-лесно и приятно това да се случва в уютно пространство.

Затова, планирай още сега своето „кътче“ в спалнята, където да ти е удобно да прекарваш огромна част от деня си и всичко да ти е на ръка разстояние.

Подготви кошница или органайзер с необходимите неща за бебето до мястото за преповиване: като памперси, мокри кърпички, резервен комплект дрехи, спирт/пудра за пъпчето, лосион за тяло, лигавници.

Създай си „село от помощници“

В него включи роднини, приятели, съседи. Помисли и разпиши какви задачи в ежедневието ви бихте могли да делегирате поне за няколко седмици на вашите помощници.

Това може да са неща като пазаруване, приготвяне на храна, помощ в почистването на дома, грижи за домашен любимец, помощ за по-голямо дете или деца, подкрепа през уикенда, за да може да поспите с таткото.

В курса „Уверено начало с бебе“ има цял модул от видео уроци, посветен именно на създаване на план за помощ в слеродилния период.

Осигури си комфортни дрехи

В първите седмици след раждането най-вероятно основното ти желание е да ходиш цял ден по пижама или с леки памучни дрехи, които да са по-широки и удобни. Напазарувай си сега и ги приготви в гардероба.

Помисли за храненето си

Важен елемент на възстановяване след толкова интензивно преживяване, каквото е раждането, е добрата храна. Зареди се с малки и лесни закуски у дома.

Помоли близките ви хора да помогнат с приготвянето на домашна храна, като дори може да направиш график. Не се чувствай неудобно да искаш помощ. Сигурна съм, че хората около вас ще ви подкрепят.

Помощ в кърменето

За съжаление в повечето болници у нас не се обръща голямо внимание на доброто начало на кърмене и много често новите майки споделят за множество противоречиви мнения и съвети, които получават там.

Аз също често срещам майки, които са били едва ли не притискани да ползват силиконови зърна или да дават адаптирано мляко, защото „нямат кърма“ или е малко и бебето има нужда от дохранване.

Ако за теб кърменето е наистина важно и искаш да дадеш добър старт още в първите дни, информирай се предварително или си направи списък с консултанти, които биха могли да ти помогнат възможно най-скоро след като се приберете с бебето у дома.

Научи се да казваш „НЕ“

Едно от най-трудните неща за всяка нова майка се оказват не толкова новостите около грижите за бебето, а всъщност да може да каже „не“ без да изпитва вина затова. Употребата на думичката „не“ може да те накара да се почувстваш неудобно, но всъщност това е много полезно умение, особено когато вече си майка.

Как да си спокойна мама?

Помощ и подкрепа са думите, които различават спокойната и щастлива майка от изнервената и уморена.

Твоя задача е да помислиш и да си осигуриш помощ в първите дни и седмици след раждането, за да можеш да избегнеш чувството за безпомощност и плавно да навлезеш и разцъфтиш в новата си роля на майка.

Искаш да имаш помощ и подкрепа в първите седмици след раждането?

Ако имаш нужда от човек, който да ти помага през първите седмици след раждането и заедно да преминем през лошите дни и да празнуваме добрите, разгледай статията: Какво е помощник на мама след раждането и защо ти е нужен?

Ще се радвам да ти помогна това начало да е по-спокойно и уверено, каквото мечтаеш да бъде. 💛