Ще се влюбя ли в бебето си от пръв поглед? | Спокойна мама

Онлайн училище за бременни от 3-ти юлиВключи се 

Ще се влюбя ли в бебето си от пръв поглед?

Ще се влюбя ли в бебето си от пръв поглед?

Сигурна съм, че последните месеци множество пъти си мечтала за момента непосредствено след раждането, когато видиш своето бебе и в представата си се влюбиш в него от пръв поглед. За някои майки, това се случва буквално. Но за други е нужно време и търпение, и това е напълно нормално и естествено.

Някои жени усещат внезапен прилив на обич, топлина и връзка с бебето си. На други им трябва време, понякога седмици и дори месеци.

Проучване по темата показва, че не е необичайно да минат дори 6 месеца преди майките да усетят тази силна и любяща връзка с бебето си. И веднага искам да ти споделя, че това не те прави лоша майка!

Напълно нормално е за някои майки да гледат с предпазливост това малко човече в първите дни и седмици. Така е и с всяка друга връзка, която имаме. Трябва време, споделени моменти, опит заедно, за да се почувстваме спокойни и уверени в тези отношения.

Истината е, че както повечето митове в майчинството, така и този е отчасти създаден от множеството филми и снимки в социални мрежи на преливащи от щастие и усмивки жени с току що родени бебета.

В реалния живот обаче, често картинката е доста различна. И истината е, че няма доказателства, които да потвърждават, че липсата на непосредствена връзка с бебето влияе на дългосрочните взаимоотношения. Това не влияe на способността ти да кърмиш или да се грижиш за новороденото си. И в никакъв случай не значи, че бебето не те обича!

Ако ти се случи да не изпиташ мигновената любов от пръв поглед, не създавай излишно напрежение върху себе си и чувство за вина. Дай си време и търпение, и не задълбавай в тези мисли. Обгради се с хора, които да те подкрепят и на които да можеш спокойно да споделяш чувствата и емоциите си. В първите седмици след раждането последното, от което се нуждаеш, е някой да те критикува или да ти казва кое как трябва да правиш.

Подкрепа и обич са нещата, от които имаш нужда. Колкото по-спокойна и уверена се чувстваш, толкова по-лесно и бързо ще създадеш силна връзка с бебето си.

Love conquers all. Любовта побеждава всичко!