Осигури си уютно място за кърмене (ще си благодарна… | Спокойна мама

Онлайн училище за бременни от 3-ти юлиВключи се 

Осигури си уютно място за кърмене (ще си благодарна после)

Осигури си уютно място за кърмене (ще си благодарна после)

Много бъдещи майки отделят огромно количество време и ресурси, за да обзаведат стая на бебето, която да е красива и с всички екстри за малкия човек и много често забравят да подготвят удобно и уютно място за самите тях.

През първите месеци ще прекарваш по-голямата част от деня си хранейки, люшкайки и приспивайки бебето си и е много по-лесно и приятно това да се случва в уютно пространство.

Затова, планирай още сега своето „кътче“ в спалнята, където да ти е удобно да прекарваш огромна част от деня си и всичко да ти е на ръка разстояние. Подобно място ще ти спести много неудобни ситуации от типа „седнала в креслото, бебето е готово за хранене, но ти нямаш пелена за оригване или бутилка вода под ръка“.

Стол за кърмене

Първото, с което да започнеш е да си подготвиш удобен стол за кърмене. И не, не говоря за някое супер скъпо и модерно кресло като от снимките в Instagram. Имам предвид удобно за теб място, където да се чувстваш спокойна и да ти бъде физически комфортно да кърмиш бебето. През първите 4-6 седмици може да прекарваш средно по 6 до 8 часа на ден там и е важно да си се погрижила за своето удобство.

Избери си стол, който да бъде с висока облегалка, за да е удобно на врата ти. Препоръчително е да има възможност спокойно да отпуснеш ръцете си отстрани, както и малка табуретка към него.

Ако нямаш възможност да го тестваш лично предварително, винаги може да подпъхнеш няколко възглавници, където е необходимо. Моят избор и с двете деца е люлеещ стол на Ikea от серията Poang. Опцията за люлеене беше като „скрит бонус“ особено в моментите, когато малките изпитваха трудност със заспиването.

Кошница/кутия с принадлежности

Планирай близо до стола да имаш удобна кошница или кутия, в които да имаш бутилка с вода, нещо за хапване, подложки за сутиен, дезинфектант за ръце/мокри кърпички, ластик или шнола за коса, пелена за оригване или допълнителни лигавници за бебето. Любима книга или списание ще са бонус за теб, особено ако се случи бебето да заспи и да прекарате някой час гушнати.

Задължително имай наблизо и крема си за зърна, за да си сигурна, че ще го ползваш при всяко кърмене първите седмици. Наличието на часовник или телефон би било удобно, за да следиш времето за хранене, особено в първите седмици.

Планирай тази кошница или кутия да е удобна, за да можеш лесно да я пренасяш с теб в друга стая или при пътуване.

Възглавници

Декоративните възглавници никога не са излишни за новата майка. Имай по няколко във всяка стая, където ще прекарваш време с бебето. Различните по форма и твърдост възглавници може да използваш, за да подпъхнеш, където е нужно, за да се чувстваш удобно.

Възглавница за кърмене – винаги препоръчвам по-меките варианти, защото много по-лесно може да подложиш допълнителна възглавница отдолу при нужда. Твърдите и с конкретна форма възглавници често са по-неудобни.

Не е задължително да купуваш специализирана възглавница за кърмене. Чудесна работа биха ти свършили и няколко различни по-големина и плътност обикновени възглавници.

Допълнителни екстри

В зависимост дали е лято или зима, планирай около твоето кътче да имаш одеяло, топли чорапи или ветрило. Особено през първите седмици, температурата на тялото ти често ще се променя и може да имаш извънредна нужда да се стоплиш или охладиш. Термос с любим чай, електронен четец на книги или слушалки, също биха ти били добри приятели наблизо.

Снимка на бебето

Ако по някакви причини се налага да цедиш по-често с помпата, имай снимка на бебето близо до стола за кърмене. Освен усмивка на лицето ти, това е малък трик, който спомага рефлекса на протичане на кърмата.

Специални играчки за по-голямо дете/деца

Ако имаш по-голямо дете, страхотен трик е да имаш малка кутия или чанта с играчки, с които да се забавлява самостоятелно, докато кърмиш бебето. Подбери принадлежности спрямо възрастта на детето. Практични идеи са книжки за оцветяване или стикери, пъзел, конструктор, нещо за хапване. Хубаво е да са неща, с които детето да играе само по време на кърмене, за да не губи интерес към тях.

Ако ти трябва вдъхновение, напиши в гугъл breastfeeding station или breastfeeding basket и ще намериш различни предложения.

Ако искаш да научиш всички най-важни стъпки, с които да започнеш майчинството уверена и спокойна, включи се в Училище за бременни "Уверено начало с бебе".