Защо бебето ми спи само кратки дремки? | Спокойна мама

Онлайн училище за бременни от 11-ти мартВключи се 

Защо бебето ми спи само кратки дремки?

Защо бебето ми спи само кратки дремки?

Късите дремки са един от най-честите проблеми, които виждам при бебетата и малките деца и кои са най-честите причини за това, ще обсъдим сега.

Знам отлично като майка, че кратките дремки могат да бъдат много уморителни и изнервящи, както за бебето, така и за мама.

Каква продължителност може да се определи като „къса дрямка“?

Кратките дремки обикновено са дремки, които продължават по-малко от един цикъл на сън (около 45-50 минути). Дрямката от 50 минути или повече, демонстрира способността на бебето да преминава от един цикъл на сън към следващия.

За целта на този блог, като къса дрямка ще определим всяка дрямка под 45 минути. Да, 30 минути е много къса дрямка.

Проблем ли са късите дремки?

Краткият отговор е да, проблем са.

Кратката дрямка не позволява на бебето да направи един хубав, дълбок и възстановителен сън през деня. Това често води до капризно бебе, което започва да мрънка само 10-15 минути след като се е събудило от сън.

Често тази умора освен, че прави бебето неспокойно, може да повлияе на храненето му, на играта и развитието му в дългосрочен аспект.

Допълнително, ние родителите меко казано се чувстваме безпомощни, защото уж следим всички интервали, таблици и предпоставки за добър сън, но все не успяваме да удължим дрямките.

И не на последно място, недостатъчният нощен сън може да причинява нощни събуждания, будувания или ранно сутрешни събуждания и така често попадаме в „омагьосан кръг“.

Защо се случват късите дремки и как да ги подобрим?

Споделям най-честите въпроси, които задавам, когато търся причината за къси дрямки при бебетата.

1. Бебето под 5-6 месечна възраст ли е?

Все повече проучвания потвърждават, че бебетата започват да спят малко по-продължително и предсказуемо през деня след 5 навършени месеца. За първите няколко месеца от живота си е много нормално за бебета да спят и 20 или 120 минути на една дрямка.

Бързам да уточня, че ако бебето има само 20-минутни дремки, то е по-добре да се опитате да ги коригирате, колкото може по-скоро.

Винаги, когато бебето е имало кратка дрямка, опитайте поне 10-15 минути да го доприспите преди да се откажете. Понякога само погалване, полюшване или даване на биберон върши работа, и ако сработи, направете го.

Натрупването на къси дремки през деня при малките бебета създава предпоставка за натрупване на умора и в края на деня бебето може да е преуморено, супер неспокойно и плачещо.

Неспокойно бебе винаги се успокоява по-трудно, заспива по-трудно и може да има много накъсан сън.

Винаги опитвайте да удължите дрямката, когато е кратка. Особено при натрупване на две последователни кратки дремки през деня.

2. Осигурявате ли подходяща обстановка за сън и ритуал за отпускане?

След като бебето навърши 10-12 седмици, напълно спокойно може да започнете да затъмнявате стаята, в която го оставяте да спи през деня, особено ако заспива трудно или спи кратко през деня.

Допълнително, винаги споделям с родителите, че за дрямката през деня е нужно също да имат ритуал за сън, когато се случва у дома. Не е нужно да е нещо сложно или продължително.

Нужни са ви лесни стъпки за около 10 минути пред дрямка.

  • Влизане в стаята, където ще спи бебето,
  • затъмнявате приятно (когато заспи, колкото може по-тъмно :)
  • смяна на пелена,
  • обличане на пижама или удобни дрехи за сън/чувалче,
  • приказка или песничка, хранене (ако това е начинът на заспиване при вас)
  • и в леглото.

И не на последно място, наистина не подценявайте дрехите за сън. Много често родителите през деня не използват пижама или чувал за сън, и често правя съпоставката с тях самите.

Ако много ви се спи през деня, но се приберете от среща и с финна тясна рокля или костюм и вратовръзка и опитате да легнете на дивана в хола, сигурна съм че доста време ще ви отнеме да заспите. Същото важи и за бебета, когато са в красива рокличка или пък стегнати дънки.

Облечете бебето удобно, затъмнете стаята и направете ритуал преди дрямката.

Съвет от мен: Ако можете, осигурете същата тъмнина през деня, както в полунощ. Да, дори и да ви звучи като „в пещера“ ще се изненадате колко много семейства потвърждават, че само с тази малка промяна, децата им заспива по-бързо или спят по-добре през деня.

3. Дали времето на будуване е достатъчно и активно?

Освен добър интервал на будуване, за добрия сън през деня е нужно бебето да има и активно будно време, т.е. време, в което да играе, седи на пода, пълзи или се разхожда.

Ако бебето прекарва много време в шезлонга, столчето за хранене или количката, реално то не натрупва умора и причини да заспи лесно и/или да спи продължително.

Винаги, когато можете, излизайте на открито с бебето. Слънчевата светлина помага много, за да може бебето да се настрои след това за сън, когато се приберете у дома.

Съвет от мен: Ако искате да излизате и да се разхождате с количката, но искате бебето да спи у дома в леглото си, излизайте в началото на интервала на будуване, а не в края му, иначе рискувате бебето да се унесе или заспи по-рано и така дрямката да се провали, когато се приберете у дома.

4. Късата дрямка последната за деня ли e?

Повечето бебета след 5-6 навършени месеца минават в режим на 3 дремки, като третата дрямка за деня често е наричана „catnap“ или котешка дрямка.

Целта на тази дрямка е буквално бебето да „дремне малко“, за да издържи часа на заспиване вечер. Ако тази дрямка е само 20-45 минути, това всъщност е чудесно и не е нужно да се борите да я удължите.

Съвет от мен: Третата или последната дрямка за деня обикновено е най-трудна за заспиване от бебето и затова използвайте всяка възможност тя да се случва в слинг, раница, количка, колата или просто върху мама.

Важно е обаче бебето да я направи, за да може да се справи с времето до заспиване и да не натрупа сериозна преумора.

Не забравяйте, че преумореното бебе се успокоява много трудно и съответно спи по-неспокойно или с чести събуждания.

5. Бебето има ли помощно средство/асоциация, за да заспива?

Ако бебето заспива с биберон, например, когато то влезе в дълбок сън, той често изпада от устата му. Но след 30-45 минути бебето ще се нуждае отново от биберона, за да слее циклите си на сън и да удължи дрямката.

Същото е валидно и за люлеене, кърмене или друго помощно средство, което бебето използва, за да заспива.

Именно помощните средства най-често са причината за къси дремки при повечето бебета, дори и с добър режим, активно будуване и тъмна стая за сън.

За да се справите с този проблем, най-често е нужно да намалите намесата си при заспиването на бебето или да опитате да приучите бебето към самостоятелно заспиване, т.е. заспиване без външна помощ или асоциация.

6. Бебето спи ли добър и консолидиран нощен сън?

Много често родителите се опитваме всякак да подобрим режима не бебето, да удължим дрямките, да затъмните стаята през деня, за да се опитаме да спрем честите нощни събуждания.

Но сега дори и да ви изненадам, повечето деца първо подобряват нощния сън и след това често дневният се подобрява дори и без драстични промени.

Когато помагам на семействата да подобрят съня на децата, винаги започваме с нощния сън.

При вечерното заспиване и нощния сън имаме помощници като умора от деня, мелатонин (хормонът на съня), тъмнината и физиологичната нужда на тялото да почива нощем.

Това е причината само след няколко вечери да постигаме самостоятелно заспиване и спокоен 10-11 часа нощен сън със семействата, с които работим заедно.

Често, след като подобрим нощния сън, децата започват да спят по-добре и през деня. Именно защото наспивайки се нощем, бебетата отпочиват и се справят с натрупаната умора, която седмици наред се е събирала заради чести нощни събуждания и къси дремки.

Затова може би си заслужава да преместите фокусa от дневните дрeмки и да се опитате първо да подобрите нощния сън на бебето.

Това често ще се окаже достатъчно условие всички у дома да се чувствате отпочинали и по-спокойни.

Надявам се, че задавайки си тези въпроси, ще откриете причините за кратките дрямки на бебето и идеи как да се справите с тях.

Ако имате нужда от помощ, само в рамките на няколко дни може да подобрите съня у дома с Програма Спокойна мама спи. 💛

Пожелавам ви дълги и освежаващи дремки у дома!