Защо новородените бебета объркват деня с нощта? | Спокойна мама

Онлайн училище за бременни от 3-ти юлиВключи се 

Защо новородените бебета объркват деня с нощта?

Защо новородените бебета объркват деня с нощта?

В тази статия ще си поговорим за един често срещан проблем, свързан с ежедневието на новороденото бебе и ще ти споделя насоки и съвети, които да са ти полезни, ако се сблъскаш с него при раждането на бебето.

Какво представлява объркването на деня с нощта при новородените бебета?

Някои новородените бебета са склонни да спят много през деня и да будуват доста през нощта. Често новите родители се радват на спящото цял ден бебе и не смеят да го будят, защото от всякъде чуват „спящо бебе не се буди“, но както аз обичам да казвам „По-добре вие будете бебето денем, отколкото то вас нощем“.

Разбира се, има родители, които изобщо не разбират това объркване и бебето им време на будуване около всяко хранене през деня. Но има и много родители, които усещат хроничното недоспиване още в първите седмици, когато през деня бебето спи, а през нощта се налага да будуват с него, за да си гука или да го носят на ръце.

Каквато и да се окаже ситуацията при вас, има някои неща, които може да опитате, за да подобрите режима в дома си (малко по-надолу в тази статия).

Защо новородените бебета бъркат деня с нощта?

Предполагам си чувала за циркаден ритъм или т.нар биологичен часовник, които ние хората имаме. Цикрадният ритъм се регулира от различни хормони в тялото ни, включително и от мелатонина – хормон на съня.

Също така, биологичният ни часовник се влияе и от светлината и тъмнината като естествен регулатор на нашето тяло. Влияние оказва и режимът, които следваме в ежедневието.

Замислете се за моментите, в които отивате на почивка и си казвате „сега вече ще се наспя“, но за съжаление дните минават, а повечето от нас често стават около същото време, в което ставаме и когато сме на работа.

Това е силата на циркадния ритъм. Бебета след раждането си все още нямат такъв вътрешен регулатор. Хормоните на съня започват да се регулират около 3-4 месец за повечето бебета и затова често някои бебета в първите 8-12 седмици са много поспаливи през деня.

Как да си помогнете, ако изпитвате объркване на деня с нощта с вашето бебе?

1. Ставайте рано или около 7:00-8:00 часа най-късно.

Да, знам, че ставането рано е ПОСЛЕДНОТО нещо, което като родители искате да правите след като цяла нощ сте ставали да храните бебето или да се борите да заспи, но често това е ПЪРВОТО, което ще ви препоръчам.

Ставането сутрин рестартира реално деня и по този начин може да започнете да подреждате храненията и будуването на бебето. Бебетата разчитат на родителите си да им показват кога е ден и кога е нощ.

Денем дръжте бебето на светло и шумно, когато искате да будува между храненията. Нощем пък дръжте лампите възможно най-приглушени, не говорете и не закачайте бебето с усмивки. По този начин му показвате, че денем е време за игри, нощем е време за сън.

2. Опитайте да предлагате пълноценно хранене на бебето през деня

Често бебетата, които объркват деня с нощта обичат да хапват по малко и начесто. И така се завърта още един омагьосан кръг, в който бебето Е НУЖНО да се буди често и за кратко, за да приема калориите си, както денем, така и нощем.

Затова опитайте през деня, да разбудите бебето добре. Занесете го до прозореца или на терасата, ако времето позволява. Нека слънчевата светлина ви помага да го разбудите добре. Сменете памперса, разсъблечете го.

И когато вече видите ясни сигнали на глад, започнете храненето, като опитвате да държите бебето будно. Говорете му, докосвайте го, повтаряйте името му. Останете в светла стая и нека има шум около вас. Храненето голо за поспаливо бебе е един от най-силните ни инструменти, защото естествено провокира бебето да се храни активно.

Целта е през деня храненията да са продължителни и хубави, за да може през нощта бебето, когато е готово, да започне да прави по-дълга пауза между храненията си.

3. Светлината е ваш голям приятел, но и враг.

През деня дърпайте широко завесите, пуснете приятна музика и покажете на бебето, че е време за игри. Често виждам родители, които сутрин, когато бебето им се събуди остават в спалнята, защото самите те искат още малко да поспят. Така обаче бебето не разбира, че денят е започнал и не успява да се разбуди хубаво.

Затова и съветвам сутрин като се събудите, да станете от леглото, да дръпнете завесите широко или да светнете лампата, да пуснете музика в стаята или от телефона си и да опитате да започнете да говорите на бебето. Тези сигнали ще му покажат, че не е време за сън.

Ако останете на тъмно, в стаята е тихо, вие сте тихи, бебето остава във фаза, в която много лесно отново ще заспи и така няма да успеете да започнете деня на време и да направите хубав прозорец на будуване.

Вечер, когато наближава времето за нощен сън, намалете светлините и шума в дома си. Често това е времето, в което всички се прибират от работа, градина или училище и у дома е най-шумно и с най-много хора. За някои новородени бебета това често е причина вечер да са по-нервни и неспокойни и доста хора често го бъркат с т.нар. колики.

Опитайте вечер по-рано да намалите шума и светлините, така че стимулацията да остане по-ниска за вашето бебе и да му помогне да се настрои за сън.

Денем стаята, където ще спи бебето не е нужно да е светла. Това важи за времето за игра. За времето за сън изградете възможно най-приятна обстановка, която често е тъмна, проветрена и по-тиха стая или стая с еднообразен шум от типа на бял шум.

Нощем дръжте светлините приглушени, или ползвайте лека червена светлина, за да можете безопасно да смените пелените на бебето и да направите храненето.

4. Следете прозорците на будуване и сигналите на вашето бебе

Това е дълга тема, затова ако ти и партньора ти имате интерес да научите как най-ефективно да използвате прозорците на будуване и сигналите на умора в изграждане на режим на вашето бебе, включете се в уебинара за съня на новороденото бебе.

Прозорците на будуване в първите дни и седмици са доста къси, но с порастването започват да се увеличават. Имайте предвид, че и често бебета, които са родени на термин може да искат да будуват малко повече от описаните по-долу прозорци на будуване, а тези родени 2 седмици по-рано, например, да са в долната граница.

Най-често препоръчваните прозорци на будуване за новородено бебе са:

  • 0-4 седмици – 35-60 минути
  • 4-12 седмици 60-90 минути
  • 3-4 месеца – 75-120 минути

В началото може да ви се струва, че цялото будно време на бебето е от смяна на памперс и хранене, но все пак опитвайте всеки ден да имате по няколко минути за игри и комуникация с бебето.

С всяка изминала седмица постепенно това време ще се увеличава и сами ще се забележите колко бързо се променя бебето.

Колко време най-често отнема да се разреши проблема с объркването на деня и нощта?

За някои бебета само няколко дни след раждането и нещата влизат в ритъм. За други може да отнеме няколко седмици. Няма как да предвидите ситуацията, затова просто наблюдавайте бебето и прилагайте съветите, които споделих по-горе. Те ще ви помогнат да се движите в правилната посока и да бъдете по-уверени и по-спокойни родители!