Тревожност преди и след раждането: как да се справиш? | Спокойна мама

Онлайн училище за бременни от 3-ти юлиВключи се 

Безплатен уебинар

Тревожност преди и след раждането: как да се справиш?

30 май 2024 г. от 12:00

Научи от специалисти за тревожността през бременността и след раждането на бебето и различни стратегии за справяне с нея.

*Регистрирайки се, се съгласяваш с нашите общи условия.

Тревожност преди и след раждането: как да се справиш?

Здравей! Aз съм Дарина.

Майка на две щури момчета, сертифициран „помощник на мама“ (Newborn Mothers Collective postpartum doula), педиатричен консултант по детски сън и създател на Спокойна мама.

Всеки ден помагам на бъдещите и настоящи майки да се чувстват спокойни и уверени в първите месеци от живота с бебе.

Вярвам, че в майчинството няма „едно най-добро решение“ и всяка майка се нуждае от пространство, където да се чувства уверена и подкрепена да взима спокойно сама решения как да отглежда своето дете.

Гост лектор: Марта Козарева

Клиничен психолог, семеен и индивидуален консултант с 3-годишна специализация в Когнитивно-поведенческа терапия и 3-годишна специализация в Семейна и фамилна терапия. Асоцииран член на Българска асоциация по Фамилна терапия с 10-годишен опит с възрастни, двойки и семейства.

Марта Козарева

На 30-ти май (четвъртък) от 12:00 на живо онлайн ще обсъдим тревожността през бременността и след раждането на бебето и различни стратегии за справяне с нея.

За кого е подходящ уебинарът?

За бременни и майки, които искат да научат как да различават тревожността през бременността и в следродилния си период и да изградят свои стратегии за справяне с тях.

Какво ще обсъдим?

  1. Позитивните събития като източник на стрес. Появата на нов член в семейството е криза и е нужна адаптация.
  2. Тревожност - симптоми и прояви
  3. Как да се справим с тревожността?
  4. Грижа за себе си и личните - емоционални, физически, интелектуални, социални нужди.
  5. Търсене на подкрепа - от семейните членове (партньор, роднини),  социална (приятелски кръг, дула/консултант следродилна грижа), психологическа (психотерапевт, женска група за подкрепа).
  6. Споделен опит и реални ситуации
  7. Въпроси и отговори

Как да се включиш?

Уебинарът е безплатен със задължителна регистрация чрез формата по-горе на тази страница.

След регистрация ще получиш имейл с линк, чрез който да се включиш, когато стане време.

Запази място чрез формата по-горе :)

Ти може да си една от спокойните майки.

„Бях объркана от много противоречаща си информация. Екипът на Спокойна мама ми помогна да подредя всичко в главата си и да се чувствам уверена и спокойна в грижите за бебето и мен самата.“

Тезнур
Тезнур

„Първо направих курса за бременни, който е абсолютно задължителен, особено за тези, които ще бъдат майки (и татковци) за първи път. Както аз се шегувам, въпросите, които Дари задава в работната тетрадка към курса, трябва всяка двойка преди сключване на брак да седне и да изговори - толкова са добри и смислени. Видеата към курса ги гледаш по един начин по време на бременността, а след като родиш, по друг. Те са кратки, точни и ясни и мноооого полезни и изчерпателни.

Когато по време на курса Дари спомена, че има възможност да поеме още една мама за месец проследяване като постпартум дула, не се замислих и веднага я помолих това да бъда аз.

Ще питате какво е постпартум дула? Тя е всичко, от което една майка има нужда през първите седмици, а не подозира за това. Помощта е ключова и младата майка трябва да намери своя човек. Дали това ще е майка ти, свекърва ти, зълва ти, най-добрата ти приятелка или дула - всяка бременна жена решава, но трябва да си избере човек, на когото да се опре.

Не е нужно сама да минаваш през един толкова динамичен и различен период в живота си. Аз избрах това да е Дари, защото усетих, че тя ще е до мен и ще ме подкрепя така, че аз да бъда спокойна. Майка ми щеше да ми каже да зарежа кърменето щом ми е трудно, зълва ми щеше да ме натиска да кърмя докато тръгне детето на училище, свекърва ми... е тя е свекърва....

А Дари беше до мен от първия ден в болницата - от това как да стимулирам коластрата до това как да успокоя бебето. Беше до мен когато се тръшках, че бебето реве на гърдите ми и ме галеше по косите, докато то засуче. Един ден педиатърката ми звънна да ме пита как сме, защото аз не съм я търсила, явно сме се били справяли.

Това прави постпартум дулата и по-точно Дари - помага на мама и татко да се справят, да са спокойни и да предадат това спокойствие на бебето си. А да, и нямах следродилна депресия, ходя на маникюр и педикюр, пия си капучиното топло, таткото сменя памперси нощно време и стигнах до морето.“

Елена
Елена

„Да си бременна за първи път е вълнуващо и пълно с толкова непознати и нови неща, но когато имаш добри насоки и подготовка, каквито получих чрез програмата, крачиш уверено по новите пътища. Горещо препоръчвам на всички бъдещи майки.“

Вероника
Вероника

„Ако не беше Спокойна мама, направо не знам в какво положение щяхме да сме - наложи се да родя по-рано със секцио и категорично не бях подготвена. Дари буквално ми подаваше ясни команди, които в такава шокова ситуация можех да следвам механично, без да влагам мисъл и да се надявам на каквото и да е. От разстоянието на времето съм толкова благодарна, че е имало кой да ме води и сега детето ми се радва на най-доброто, което мога да му дам.

Дари е изключително сърцат човек, за първи път ми се случва някой така упорито и активно да ме търси, за да ми помогне. Тя наистина приема работата си за мисия и искрено пожелавам на всяка нова мама да има такъв човек до себе си, за да я преведе по-лесно през тези така емоционални първи моменти.“

Валентина
Валентина

„Това беше първото ми раждане и като всяка жена се притеснявах дали ще се справя с всичко около бебето и със самото бебе, когато родя.Много ми хареса какво прави Дари, колко много информация предлага за бъдещи майки и започнах да я следя!

Когато разбрах, че освен всички семинари и информация, която тя предлага онлайн, има и възможност за абонамент в Спокойна мама, който ти предлага персонална помощ от нея в първият месец след раждането /а и след това/, изобщо не съм се замисляла! Веднага се записах!

Сега мога да кажа, че Дари е страхотен, усмихнат, позитивен и сърцат човек и много се радвам, че имам възможност да работя с нея! Първият месец, след раждането ми мина страхотно и не съм се чувствала безсилна в нито един момент, защото получавах съвети, които ми помогнаха да не се депресирам или да се чудя кое как се прави.

Бях слушала колко е трудно да се гледа бебче, но благодарение на Дари, не го разбрах! Ако трябваше сега да ми се случи всичко това, отново щях да избера да се доверя на Дари!Всички съвети, които получих за правилното хранене и развитие на моето дете, за съня и всичко, което вълнува една майка са незаменими! “

Марина
Марина

„Дари и планът ми показаха какво да очаквам минути след раждането и ми помогнаха да изградя умения за справяне с лудите ситуации като нова майка, да разбирам сигналите на бебето и да го успокоявам, а с мъжа ми имаме време и за любимите занимания.“

Поли

„Дари и нейните безценни съвети и насоки в първите седмици са необходими на всяка майка, която иска да е сигурна, че прави всичко необходимо за своето новородено. Дари е човек с богат опит и дава всичко от себе си, за да може майката да се чувства една идея по-спокойна - няма как да има пълно спокойствие в началото, което е разбираемо.

Това, което отличава Дари, е отдадеността, с която работи - въпреки че ангажиментът й беше за две седмици с мен, реално тя ме подкрепяше в продължение на месец, ако не и повече! Това да имаш дула до себе си в такъв важен житейски момент е едно от най-правилните решения, които една майка може да вземе . И ако се чудите коя да е дулата - Дари е вашият човек! “

Ралица

Тревожност преди и след раждането: как да се справиш?

Научи от специалисти за тревожността през бременността и след раждането на бебето и различни стратегии за справяне с нея.