Спокойна мама

Историята на Спокойна мама

Коя е Дарина Михайлова, каква е нейната история и причината да създаде Спокойна мама.

Здравей, аз съм Дарина Михайлова, майка на две щури момчета, сертифициран „помощник на мама“ (Newborn Mothers Collective postpartum doula), педиатричен консултант по детски сън и създател на Спокойна мама.

И аз като повечето майки се возя на увеселителното влакче на майчинството всеки ден. Понякога съм високо горе щастлива и горда, но друг път съм рязко надолу уморена и объркана. Но въпреки всичко, обожавам тази игра!

Дарина Михайлова

Моята най-голяма страст е да помагам на бъдещите и настоящи майки да се чувстват по-спокойни и уверени в първите месеци от живота с бебе.

Моята история

Цял живот съм си мечтаела да стана майка. Хората около мен винаги ми повтаряха, че съм родена за това. Че съм грижовна, отговорна и всеотдайна.

И аз сякаш смятах, че това е достатъчно и че първите месеци с бебето ще са най-щастливият и споделен период от живота ми.

Докато бях бременна с първото си дете, бях много активна. Работех почти до последно, тренирах, хранех се добре и намирах все пак време да почивам. Имах щастието бременността ми да е лека и почти до края да правя нещата, които обичам.

Мога да определя себе си като отговорен и много дисциплиниран човек, затова и смятах, че след раждането на бебето ще се справям с повечето ежедневни задачи без особен проблем.

Имах мечтана представа, че ще кърмя спокойно и с партньора ми ще сме по-задружни и щастливи от всякога.

Вярвах, че ще успявам да разбирам и утешавам бебето и все пак ще имам възможност да открадвам по някой час и за мен.

Реалността обаче се оказа съвсем различна.

Дарина Михайлова

Още от първите дни, трудностите започнаха да ни връхлитат една след друга, без дори да ни дават възможност да си поемем глътка въздух.

Времето тотално изчезна като понятие. Умората с всеки ден ставаше все по-тежка.

Недоспиването изнервяше всички у дома. Споровете станаха ежедневие.

Сякаш най-щастливият и бленуван период в живота ни се превръщаше в един неочакван кошмар.

Мислех си, че тотално се провалям като майка. Не спирах да се питам дали само на нас ни е толкова трудно, дали само аз не се справям и къде греша.

Но когато започнах да общувам с повече майки около мен, да ги питам как се справят те с този толкова предизвикателен период, разбрах, че не съм само аз.

Повечето съвременни майки изпитват затруднения, чувстват се неразбрани, много объркани и най-тъжното, самотни. Самотни в най-хубавия период от живота им.

Тогава именно си дадох сметка, че с раждането на бебето, се ражда и майката. Тя също има нужда от подкрепа и грижа.

Всяка майка има нужда от план, който да й помогнем да се чувства спокойна, подкрепяна и уверена в новата си роля.

Не можех да се примиря с това. Нито бебето ни, нито ние го заслужавахме. Нито всички прекрасни майки около мен.

Започнах да задавам все повече въпроси, да търся решения, знаех, че трябва да има и по-лесен начин.

Стъпка по стъпка заедно с партньора ми създадохме план за действие, изградихме система на подкрепа, чрез която да успяваме да имаме помощ в ежедневието си, така че да намираме време и за нас, да поддържаме връзката ни и да има разбиране в семейството ни.

С времето нещата започнаха да се подобряват и това направи впечатление и на майките, с които редовно си общувахме.

Несъзнателно бях започнала да помагам на бременни с идеи и насоки в подготовката и да подкрепям с разбиране майките, които също като мен се чувстваха на ръба на силите си.

След известно време срещнах термина “дула за след раждането” или както аз обичам да казвам „помощник на мама“.

Стана ми интересно, задълбах се в сферата и в крайна сметка реших да се сертифицирам по една от най-добрите програми в света.

Изчетох много книги за отглеждането на деца, преминах курсове за бебешки сън, кърмене, подготовка за следродилния период, търсех практични решения за реалния живот.

И до ден днешен не спирам да търся съвременна и практична информация, с която да подобрявам живота си на майка и този на страхотните жени, с които работя.

Чрез всички стъпки и промени, които направихме, успях да помогна на мен и на партньора ми да не стигаме до фазите на стрес и кошмари отново, когато се роди второто ни момче само 2 години по-късно.

Дарина Михайлова

По време на втория ми следродилен период, именно когато създадох и програма “Спокойна мама”, всичко протичаше много по-гладко, защото вече имахме план за действие.

Вторият път успяхме да си осигурим подкрепата и помощта, от която се нуждаем. Намирахме време за по-голямото ни дете, а също и за нашата връзка.

Аз се чувствах много по-спокойна, уверена и удовлетворена майка.

Да, предизвикателства и този път имаше, но много по-лесно и бързо намирахме решения за тях.

Именно и затова създадох „Спокойна мама“. В нея включих всичко онова, от което се нуждаех аз, когато станах майка. Практична информация, решаваща проблеми от реалния живот.