Център за следродилна грижа за мама и бебе | Спокойна мама

Център за следродилна грижа за мама и бебе

Ние ти предоставяме знание, опит и подкрепа, чрез които да се чувстваш подготвена и спокойна да посрещнеш и да се грижиш уверено за своето бебе.

Над450подкрепени семейства
Повече от2 500часа грижа за нови родители и бебета
Над90%успешно кърмещи майки

Периодът след раждането е от най-трудните за много семейства.

Има изключително много и също така много противоречива информация. Вземането на решение в дадена ситуация изглежда трудна задача за новите родители.

Фокусирането често е над самото раждане, но прибирането у дома с бебето и стотици въпроси се оказва онази част от маратона, за която липсва подготовка.

Дали бебето се храни достатъчно и дали новите родители се справят добре с грижите за него, често се оказва най-големият страх.

Нуждата да задаваш своите въпроси и да търсите отговори заедно с партньора често среща куп непоискани съвети или практики на база личен опит, а не съвременна информация.

Новите родители се чувстват уморени, объркани и често не знаят към кого да се обърнат за помощ.

А възможните решения не изглеждат подходящи:

Вместо това се нуждаеш от цялостна грижа за теб и бебето. И план, с който да полагаш нужните грижи за вас от първите моменти след раждането. Имаш нужда от доверен екип, който може да попиташ всичко.

С доверен екип получаваш:
Ето как изглежда майка без и със подкрепа:
Майка без подкрепа Майка с подкрепа

Несигурнa

Липсват ѝ отговори

Кърми неуверено

Не намира помощ

Не разчита бебешките знаци

Чувства самота

Загърбва себе си

Справя се сама

Уверена в грижите

Намира отговори

Кърми уверено

Открива подкрепа

Разчита бебешките знаци

Чувства се обичана

Има време за мама

Има помощ от партньора

С екипа на Спокойна мама ще се чувстваш по-спокойна и уверена още от първите часове след раждането и ще имаш план, с който да организираш ежедневието си вече с бебе на ръце. Всичко това, докато имаш лична подкрепа и на кого да зададеш стотиците си въпроси.

Запознай се с твоите помощници.

Дарина Михайлова (по средата) – майка на две щури момчета, сертифициран „помощник на мама“ (Newborn Mothers Collective postpartum doula), педиатричен консултант по детски сън и създател на Спокойна мама.

Яница Карамаркова (отляво) – майка на две момчета, инструктор за подготовка за раждане и сертифицирана постпартум дула.

Д-р Велислава Петрова (отдясно) – майка на момче и момиче и педиатър (продължаващ пътя си към гастроентерология).

Безплатен уебинар: Tайната на спокойното начало с бебе

Регистрирай се и получи споделен опит и насоки за трудностите след прибиране у дома с бебето. Ще ти разкажем как помагаме на семействата в края на бременността и в първите дни с бебе. Бонус отговори на въпроси на бременните.

*Регистрирайки се, се съгласяваш с нашите общи условия.

Подкрепа през бременността, раждането и след това.

Подкрепа в края на бременността, чрез която да те подготвим за предстоящото раждане

Последни покупки и приготовления за появата на бебето. Обсъждаме важните за теб въпроси и набелязваме стъпки, за да се чувстваш уверена и подготвена за раждането и първите мигове с бебето.

Насоки и практични уроци

С които да придобиеш нужните знания и умения да посрещнеш раждането, да осъществиш първия контакт с бебето и дадеш начало на кърменето.

План за начало на кърменето

План за начало на кърменето още в болница според индивидуалната ситуация при майката – разчитане на сигналите, засукване и позициониране на бебето, за какво да следиш в храненето в първите дни в болницата, дали е нужно да изцеждаш и как да се справиш със слизането на млякото и препълването на гърдите.

План за хранене на бебето у дома

Организираме процеса, за да постигнем двете основни цели – добро наддаване на бебето и добра стимулация на лактацията при майката.

Бърза и удобна връзка с нашия екип

При нужда да обсъдим или отговорим на вашите въпроси, както и да проследим дневник на храненето/памперсите.

Онлайн консултации или домашни посещения

На които да ви покажем вече нагледно как да се грижите за бебето и да разпознавате сигналите му.

Насоки и полезни ресурси

Да знаеш какво да очакваш и как да продължиш уверена напред в следващите месеци от развитието на бебето.

Структурирана информация и насоки за съня на новороденото

Как да различавате сигналите на умора и сън, организирате на рутина на бебето, за да избегнете „объркването на деня с нощта, характерна за новородените“. Съвети и насоки за промените в съня, които да очаквате през първите 3-6 месеца.
Изпрати запитване Научи как работим (видео)

Ти може да си една от спокойните майки.

„Бях объркана от много противоречаща си информация. Екипът на Спокойна мама ми помогна да подредя всичко в главата си и да се чувствам уверена и спокойна в грижите за бебето и мен самата.“

Тезнур
Тезнур

„Първо направих курса за бременни, който е абсолютно задължителен, особено за тези, които ще бъдат майки (и татковци) за първи път. Както аз се шегувам, въпросите, които Дари задава в работната тетрадка към курса, трябва всяка двойка преди сключване на брак да седне и да изговори - толкова са добри и смислени. Видеата към курса ги гледаш по един начин по време на бременността, а след като родиш, по друг. Те са кратки, точни и ясни и мноооого полезни и изчерпателни.

Когато по време на курса Дари спомена, че има възможност да поеме още една мама за месец проследяване като постпартум дула, не се замислих и веднага я помолих това да бъда аз.

Ще питате какво е постпартум дула? Тя е всичко, от което една майка има нужда през първите седмици, а не подозира за това. Помощта е ключова и младата майка трябва да намери своя човек. Дали това ще е майка ти, свекърва ти, зълва ти, най-добрата ти приятелка или дула - всяка бременна жена решава, но трябва да си избере човек, на когото да се опре.

Не е нужно сама да минаваш през един толкова динамичен и различен период в живота си. Аз избрах това да е Дари, защото усетих, че тя ще е до мен и ще ме подкрепя така, че аз да бъда спокойна. Майка ми щеше да ми каже да зарежа кърменето щом ми е трудно, зълва ми щеше да ме натиска да кърмя докато тръгне детето на училище, свекърва ми... е тя е свекърва....

А Дари беше до мен от първия ден в болницата - от това как да стимулирам коластрата до това как да успокоя бебето. Беше до мен когато се тръшках, че бебето реве на гърдите ми и ме галеше по косите, докато то засуче. Един ден педиатърката ми звънна да ме пита как сме, защото аз не съм я търсила, явно сме се били справяли.

Това прави постпартум дулата и по-точно Дари - помага на мама и татко да се справят, да са спокойни и да предадат това спокойствие на бебето си. А да, и нямах следродилна депресия, ходя на маникюр и педикюр, пия си капучиното топло, таткото сменя памперси нощно време и стигнах до морето.“

Елена
Елена

„Да си бременна за първи път е вълнуващо и пълно с толкова непознати и нови неща, но когато имаш добри насоки и подготовка, каквито получих чрез програмата, крачиш уверено по новите пътища. Горещо препоръчвам на всички бъдещи майки.“

Вероника
Вероника

„Ако не беше Спокойна мама, направо не знам в какво положение щяхме да сме - наложи се да родя по-рано със секцио и категорично не бях подготвена. Дари буквално ми подаваше ясни команди, които в такава шокова ситуация можех да следвам механично, без да влагам мисъл и да се надявам на каквото и да е. От разстоянието на времето съм толкова благодарна, че е имало кой да ме води и сега детето ми се радва на най-доброто, което мога да му дам.

Дари е изключително сърцат човек, за първи път ми се случва някой така упорито и активно да ме търси, за да ми помогне. Тя наистина приема работата си за мисия и искрено пожелавам на всяка нова мама да има такъв човек до себе си, за да я преведе по-лесно през тези така емоционални първи моменти.“

Валентина
Валентина

„Това беше първото ми раждане и като всяка жена се притеснявах дали ще се справя с всичко около бебето и със самото бебе, когато родя.Много ми хареса какво прави Дари, колко много информация предлага за бъдещи майки и започнах да я следя!

Когато разбрах, че освен всички семинари и информация, която тя предлага онлайн, има и възможност за абонамент в Спокойна мама, който ти предлага персонална помощ от нея в първият месец след раждането /а и след това/, изобщо не съм се замисляла! Веднага се записах!

Сега мога да кажа, че Дари е страхотен, усмихнат, позитивен и сърцат човек и много се радвам, че имам възможност да работя с нея! Първият месец, след раждането ми мина страхотно и не съм се чувствала безсилна в нито един момент, защото получавах съвети, които ми помогнаха да не се депресирам или да се чудя кое как се прави.

Бях слушала колко е трудно да се гледа бебче, но благодарение на Дари, не го разбрах! Ако трябваше сега да ми се случи всичко това, отново щях да избера да се доверя на Дари!Всички съвети, които получих за правилното хранене и развитие на моето дете, за съня и всичко, което вълнува една майка са незаменими! “

Марина
Марина

„Дари и планът ми показаха какво да очаквам минути след раждането и ми помогнаха да изградя умения за справяне с лудите ситуации като нова майка, да разбирам сигналите на бебето и да го успокоявам, а с мъжа ми имаме време и за любимите занимания.“

Поли

„Дари и нейните безценни съвети и насоки в първите седмици са необходими на всяка майка, която иска да е сигурна, че прави всичко необходимо за своето новородено. Дари е човек с богат опит и дава всичко от себе си, за да може майката да се чувства една идея по-спокойна - няма как да има пълно спокойствие в началото, което е разбираемо.

Това, което отличава Дари, е отдадеността, с която работи - въпреки че ангажиментът й беше за две седмици с мен, реално тя ме подкрепяше в продължение на месец, ако не и повече! Това да имаш дула до себе си в такъв важен житейски момент е едно от най-правилните решения, които една майка може да вземе . И ако се чудите коя да е дулата - Дари е вашият човек! “

Ралица

Как ти помагаме да си по-уверена и спокойна мама

По време на бременността
Видео уроци и демонстрации с фокус върху грижите за теб като майка, отношенията ти с партньора и близките грижите за бебето.
Адекватна и съвременна информация по последни препоръки на тема кърмене и хранене, бебешки сън, безопасни грижи за бебето и емоционално здраве на семейството.
Kонкретни и ясни стъпки, практични видеа и решения в отглеждане на новородено бебе, представени от екипа на Спокойна мама (професионалисти с опит в грижата за бременни и нови майки).
Подготовка за раждането
Раждането – как протича, фази, етапи и какви са добрите практики и препоръки за нормално раждане. Ролята на партньора в процеса на раждане.
Как да се справиш с болката по време на контракциите и техники за немедикаментозно обезболяване.
Кога е време да отидеш в болницата и какво да вземеш с теб за болницата – списък и обсъждане на нуждите ти като майка.
Начало на кърмене / хранене на бебето
Връзка с нас след раждането и първи стъпки в кърменето още в болницата. Насоки за начало на кърменето при нормално и оперативно раждане.
Насоки за позициониране на бебето, за какво да следите и първи опити за засукване. Демонстрационни видеа и връзка с нас.
Слизане на млякото – как да се справите най-правилно със слизането на млякото и препълването на гърдите в първите дни.
Обсъждане на нуждите за изцеждане на гърдите – при какви ситуации и как е подходящо в конкретната ситуация.
План за организация на храненето на бебето – кърмене на поискване, дали и кога има нужда от дохранване, как да дохранвате бебето.
Проследяване на наддаване и при нужда адаптиране на плана за хранене и/или организация на кърменето.
Докато си още в болницата
Разговор с твоя екип Спокойна мама още в първите часове след раждането.
Обсъждане на раждането и конкретни стъпки по време на престоя в болницата. Емоционална подкрепа.
Какви въпроси да зададеш на педиатъра/неонатолога за бебето.
Насоки дали е нужно да изцеждаш и как да го правиш.
Как да разчиташ сигналите на бебето и при нужда да го събуждаш.
Първи дни вкъщи с бебето
Онлайн консултация / Домашно посещение (за гр. София) с твоя екип Спокойна мама и обсъждане на всички въпроси, които са важни за семейството.
Основни грижи за бебето – къпане/измиване, обработка на пъпче, уши, очи и подходящо облекло.
Следене на памперсите на бебето, като ориентир за добро хранене.
Оригване на бебето – различни техники вече с бебе на ръце.
Насоки за изграждане на ежедневна рутина
Сънят на бебето и рутина
Структурирана информация за съня на новороденото и какво е важно да знаеш за него.
Как да събуждаш бебето внимателно и как да различаваш сигналите му за умора и доспиване.
Насоки как да организирате съня и храненето на бебето през деня и нощта, така че да успявате да организирате ежедневието на семейството.
„Объркване на деня с нощта на новороденото“: съвети как да се справите, ако при вашето бебе се наблюдава.
Обсъждане какво да очаквате в следващите месеци и как да избегнете някои от най-честите капани с бонус „Наръчник за справяне динамичния период на регресия в 3-4 месец“.
Продължаваш спокойна и уверена
Обобщение на плана за действие и насоки за следващите седмици напред.
Имейл с допълнителни препоръки и материали от нашия екип.
Възможност за лесен достъп до нашия екип при нужда и в следващите месеци.
Изпрати запитване Научи как работим (видео)

Ето как заедно може да ти помогнем да си спокойна и уверена майка.

Направи първата стъпка към по-спокойно и уверено начало на майчинството.

Изпрати запитване, като попълниш въпросника, чрез който да ни разкажеш повече за себе си и екипът на Спокойна мама ще се свърже с теб, за да обсъдите как може да постигнем целите ти.

Често задавани въпроси

Срещата преди раждането се провежда онлайн най-често във вайбър или Streamyard. Организираме я най-късно около 36-37-ма седмица на бременността. Препоръчваме да присъства таткото на нея, за да може заедно като отбор да обсъдим всичко важно за вас и да набележим план за действие.

Пакетът ни „Спокойна мама СТАРТ“ е подходяща за семейства от цялата страна и чужбина. Знаем, че не навсякъде семействата имат достъпна грижа след раждането, затова имаме вариант за изцяло онлайн подкрепа. Обожаваме да работим със семейства онлайн, защото знаем, че тази подкрепа и кураж за тях е незаменима. Попълни въпросника и ще се свържем с теб, за да обсъдим вариантите за онлайн подкрепа с нашия екип.

Домашно посещение е достъпна услуга само за пакет „Спокойна мама ПЛЮС“ и „Спокойна мама У ДОМА“. Желанието за домашно посещение от нашия обичан педиатър д-р Велислава Петрова се осъществява още при потвърждаване на работа и заплащане на пакет. Самата консултация най-често се случва в първата седмица след изписването на бебето по предварителна уговорка със семейството и спрямо графика на педиатъра.

Опцията с домашно посещение е възможна само за семейства от град София. Често продължителността на едно посещение е около 90-120 минути, като обсъждаме раждането, престоя в болницата, насоките на педиатър/неонатолог, създаване на план за рутина в семейството. Показваме на семейството вече на живо основни грижи за бебето, техники на хранене на бебето, позиции на кърмене, разбуждане или приспиване на бебето, начин на изцеждане, ако е нужно и всичко, което е важно за тях, за да са уверени, че се грижат добре за бебето.

Да. Нашият екип уважава индивидуалния избор и подкрепя успешно жени, както след естествено раждане така и след оперативно. Да знаеш, че има някои, който да те изслуша и да ти обясни как да действаш спрямо твоята ситуация е още по-ценно в моменти след оперативно раждане.

Да. Нашият екип уважава индивидуалния избор и подкрепя успешно жени, които искат да кърмят и тези, които са взели своето решение да хранят бебето с адаптирано мляко. При храненето с шише има доста тънкости в начина на позициониране, както на бебето, така и на шишето, за да се избегне риск от прехранване или по-трудно хранене на бебето.