5 неща, на които да кажеш „НЕ“ като нова майка | Спокойна мама

Онлайн училище за бременни от 3-ти юлиВключи се 

5 неща, на които да кажеш „НЕ“ като нова майка

5 неща, на които да кажеш „НЕ“ като нова майка

Едно от най-трудните неща за всяка нова майка се оказват не толкова новостите около грижите за бебето, а всъщност да може да каже „не“ без да изпитва вина затова.

Когато пишех този списък всъщност си мислех за жените, които току що са станали майки, но истината е, че повечето точки са валидни за всички етапи на майчинството.

Употребата на думичката „не“ може да те накара да се почувстваш неудобно, но всъщност това е много полезно умение, особено когато вече си майка.

1. Агресивен маркетинг

Едни от най-големите рекламни бюджети са на компании, които са свързани с продукти или услуги за бебета. Защо? Защото всеки родител иска най-доброто за своето дете.

Но моля те, казвай смело „не“ на всеки бранд или инфлуенсър, който се опитва да те убеди, че без даден продукт няма да си добра майка или бебето ти няма да е щастливо.

Детето ти има нужда от теб. А дори и да имате нужда от дадено решение, сигурна съм, че лесно ще намериш да го купиш от някъде другаде.

2. Непоискани съвети

В момента, в който станеш майка всички хора ще започнат да ти дават съвети или да коментират твоите решения. Роднини, приятели, дори непознати на улицата.

И тъй като няма как да се затвориш в дома си в пълна изолация с бебето (моля те, не го прави), то непоисканите съвети ще валят като пролетен дъжд, неочаквано и начесто.

Не можеш да спреш хората да говорят, но можеш да кажеш „не“ на техните идеи и предложения. И запомни, не си длъжна нито да следваш дадени съвети, нито да се аргументираш защо си избрала друго решение. Просто чуй и продължи нататък.

3. Нежелани гости, преди да си готова за тях

Всички искат да видят новото бебе и това е очаквано. Но често, новата майка не е готова за всички гости.

Ти определяш правилата в тази игра. Ако ще ти е приятно да се видиш с някого и той ще ти помогне с малко домакинска работа или ще ти донесе нещо за хапване, покани го. Но ако знаеш, че ще се налага ти да посрещаш гостите и да се грижиш за техния комфорт, отложи посещението, поне до момента, в който си готова.

Ако някой иска да ви посети у дома в първите седмици след раждането на бебето, но искаш да поставиш определени ограничения, може да опиташ:

  • Ако си съгласна на посещение, определи времеви интервал или продължителност.

„Ще се радваме да те видим към 17:00 ч. Тъй като сънят тези дни е много ценен за нас, имаме възможност да те посрещнем за не повече от час, защото след това се приготвяме за вечеря и лягане.“

  • Ако предпочиташ да отложиш посещението, откажи учтиво. Помни, че не е нужно да се аргументираш за отказа си. В началото може да ти е неудобно, но с времето ще станеш по-уверена.

„Още сме много объркани и хаотични у дома. Нека подредим малко режима и ще ти пиша.“

4. Новини и социални мрежи

Сигурно си чувала израза, че „Когато станеш майка, ставаш майка на всички деца по света“ и наистина много жени споделят, че след като са станали майки вече не могат да слушат или гледат новини, защото често има истории, които много ги натъжават.

Кажи „не“ и ограничи гледането на новини поне за няколко седмици.

Направи си детокс и на социалните мрежи. Ако не успяваш да ограничиш времето, което прекарваш в тях, опитай поне да премахнеш всички акаунти, които по някаква форма ти носят неприятни емоции, докато скролваш.

5. Семейни събирания и партита

И след раждането на бебето животът продължава, и моят съвет е винаги, когато се почувстваш готова, да възобновиш социалните контакти и излизания. Но моля те, не се чувствай притисната само, защото поканата идва за традиционен семеен обяд през почивните дни.

Ако не си готова да виждаш как всички ще гушкат бебето, ще коментират формата ти след раждането или ще ти дават съвети как най-правилно да се грижиш за бебето, кажи просто „Не!“.

Да, знам, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но отново ти напомням, че ти определяш правилата.

Ако имате покана за семеен обяд, на който обаче не се чувстваш готова да отидеш, винаги можеш да откажеш учтиво:

„Съжалявам, но имахме тежка нощ у дома и всички имаме нужда от сън. Ще се реваншираме с бебешки усмивки следващия път.„

От личен опит мога да ти кажа, че да казвам „не“ е едно от най-трудните за мен неща. След раждането на двете ни деца обаче, постепенно се научих, че често моят отказ се оказва най-доброто решение за цялото семейство.

Бъди смела и кажи „не“!