4 лесни идеи как да се справиш с информационния хаос… | Спокойна мама

Онлайн училище за бременни от 3-ти юлиВключи се 

4 лесни идеи как да се справиш с информационния хаос като нова майка

4 лесни идеи как да се справиш с информационния хаос като нова майка

Никога досега не е имало толкова много книги, блогове, курсове и експерти на тема родителство, които в стремежа си да помогнат, често поставят майката в информационен хаос.

Целият този шум я отдалечава от интуицията й и собственото й бебе, и я прави много объркана и уязвима.

Почти непрекъснато срещам нови майки, които попадат в капана на прекалено много информация, която ги кара да се чувстват много объркани и несигурни дали ще се справят след раждането.

Какво се случва, когато попаднеш в информационен хаос?

Наскоро имах разговор с нова майка само 10 дни след раждането на бебето й, в който тя с треперещ глас ми разказваше, как бебето не искало да суче повече от 15-20 минути и трябвало всеки път да полага огромни усилия да го събуди, за да може да суче поне 20 минути, за да потече и „задното мляко“, както била чула в един уебинар.

В подобни ситуации винаги ползвам един подход – започвам да задавам въпроси.

С всеки въпрос, майката осъзнаваше колко много се е поддала на цялата информация, която е събрала и всъщност как изобщо не се води от бебето или собственото си тяло.

Самата тя сподели, че се чувства напълно объркана от различни мнения на експерти, които е чула още по време на бременността и вече тотално не знае какво да прави.

Чувството, което и аз познавам от следродилния период с първото бебе и което обичам да описвам като „сякаш си в минно поле и те е страх, че всяка крачка, може да е грешна“.

Имам подобни истории и на тема бебешки сън, режим на бебето, захранване и други теми, свързани с отглеждането на бебето през първата година.

Как да се справиш с информационния хаос?

Днес споделям с теб 4 лесни идеи, които биха могли да ти помогнат като нова майка, да избегнеш информационния хаос или поне да намалиш силата му.

1. Информирай се разумно.

Един от първите съвети, които давам на жените, с които ме среща живота, е да бъдат информирани. В никакъв случай не отричам нуждата от достоверна и практична информация за бъдещите и настоящи майки. Напротив.

От личен и професионален опит знам, че информираността може да бъде безценен помощник на всяка майка. Моят съвет обаче е да подбираш източниците на информация, които използваш.

Още докато планираш раждането и следродилния си период, проучи различни източници на информация или експерти в дадена област. Набележи си един или два и вложи малко време да почетеш публикации или да посетиш тяхно събитие или уебинар.

Ако нещата, които научаваш ти звучат логично и отговарят на твоите ценности, може би си намерила твоите хора.

Ако обаче, колкото повече се информираш, толкова по-объркана и стресирана се чувстваш, може би е добре да потърсиш нов източник. Потърси го и отново проследи дали нещата, които научаваш ти звучат подходящи за теб и твоето семейство.

2. Не прекалявай с информацията.

Набележи за кои теми, свързани с раждането или първите месеци от живота с бебе, смяташ, че имаш нужда от малко повече помощ.

Ако например подобна тема е кърменето (у нас по тази линия има ресурси) и си намерила „твоя“ консултант по кърмене, отдели време и прочети негови статии, изслушай негов уебинар или си купи негова книга. Добър вариант е и да посетиш събития или курс, в които той е лектор.

Събери информация от типа „най-важното“, например първи стъпки в кърменето и кои са моментите, в които трябва да ти светне „червена лампа“ и да потърсиш помощ. Ако си бременна, това е една добра основа.

Така ще избегнеш прекалено многото информация и вероятността да знаеш „какво може да се обърка“, което често е причина новата майка буквално да се парализира в първите часове и дни, защото в главата й на първо място са всички възможни проблеми. Когато родиш и започне кърменето, ще имаш възможност бързо и лесно да намираш информация и при нужда да се свържеш с професионалист.

Следвай това правило и на тема бебешки сън (много актуално напоследък), грижи за бебето, следродилна грижа за теб, захранване и общо взето за всички теми, които те вълнуват.

3. Когато имаш проблем, потърси решение.

Друго нещо, което много често споделям с майките, е че когато имат проблем е най-добре да потърсят решение.

Наличието на толкова много безплатна информация на ръка разстояние, създава усещането в майката, че трябва да се справи и сама. Например, често ми се случва да водя разговор с жени, на които бебето не спи добре нито през деня, нито през нощта месеци наред и „четвъртият триместър“ е отдавна зад гърба им.

Обикновено са минали седмици в лутане и търсене на отговор „къде греша?“, преди да осъзнаят, че явно не е период и имат нужда да направят нещо. Следват заравяне в гугъл, фейсбук групите или уебинарите на тема бебешки сън и информационният хаос в главата на уморената и отчаяна майка е факт.

Той пък я подтиква да тества една стратегия, след това още една, и още една. И да изгледа още един уебинар, да не би да е пропуснала нещо, защото нищо не сработва или е само за няколко дни.

В резултат са минали седмици, дори месеци, в които и двамата с бебето са тотално недоспали, уморени и объркани. И често това е моментът, в който се търси решение, а решението често е професионална помощ. Този сценарий също съм го срещала и по линия на кърменето.

Затова, ако има нещо, с което не успяваш да се справиш, потърси решение.

В зависимост от ситуацията, поискай помощ от човек, който може да ти съдейства. Това може да е твой приятел, педиатъра на бебето, консултант по кърмене, дула, терапевт, консултант по детски сън. Не спирам да повтарям, че решения винаги има и не е нужно да си сама в това преживяване.

4. Не подценявай подготовката

Един лесен начин да избегнеш доста от трудностите в първите месеци след раждането е предварителната подготовка.

Когато имаш яснота какво да очакваш от първите седмици и месеци след появата на бебето и кои са подводните камъни, свързани с кърменето, успокоението, режима и съня на бебето, е много по-лесно да имаш реалистични очаквания и да си съставиш план за действие.

Истината е, че през първата година, бебето преминава през толкова ускорен растеж и множество промени, че почти винаги, когато решиш, че си хванала ритъма, нещата рязко се променят.

Планирай и помощ от роднини и приятели за ежедневните задачи поне през първите седмици, за да може изцяло да се отдадеш на опознаване и кърмене на бебето и да се грижиш и за своето възстановяване.

Отпочинала майка, която има подкрепа и разбиране, е много по-способна да се справи с всяка трудност и да избегне информационния хаос, намирайки отговорите при нея и бебето.

Ако имаш нужда от допълнителна помощ по отношения на подготовката ти през бременността или срещаш трудности в ежедневието си вече като майка, разгледай как може заедно да подредим хаоса.