Как по-лесно да приемеш себе си като майка | Спокойна мама

Онлайн училище за бременни от 3-ти юлиВключи се 

Как по-лесно да приемеш себе си като майка

Как по-лесно да приемеш себе си като майка

Едно от най-големите предизвикателства в периода след раждането не е опознаването на бебето, а е опознаването на новото ти „аз“ като майка. Много често след раждането жените изпитват чувство сякаш са загубили себе си и не знаят кои са вече.

Преди да се появи бебето, животът ти беше различен. Работеше здраво, пътуваше без много планиране, имаше активен социален живот и с партньора ти имахте много време на близост и интимност.

Сега, когато денят ти е организиран изцяло около грижите за малкия човек и основните ти занимания са свързани с хранене, преобуване и приспиване „n“ брой пъти на ден, може би се чудиш коя си ти и какво стана с теб?

В тази статия ще ти дам няколко лесни идеи как да приемеш по-лесно новата си роля.

1. Започни на чисто

Спри да мислиш с носталгия за предишния си живот и да се питаш кога пак ще си „старото ти Аз“. Не е нужно да се стремиш да си върнеш предишната форма, а просто приеми промяната. Животът върви само напред, затова използвай тази възможност като нова страница.

Помисли върху старото ти Аз и какви бяха твоите силни и слаби страни. Върху какво трябваше да работиш, за да подобриш себе си? Използвай този анализ и с малки крачки уверено напред създай своята по-добра версия.

2. Дефинирай нови стандарти за успех

Има хиляди начини да бъдеш перфектна майка и само няколко да си добра. Бъди добра майка.

Приеми, че домът ти ще е разхвърлян. Понякога ще мине и седмица преди да измиеш косата си и често по дрехите си ще имаш следи от повърнато мляко или пюре от тиква. Ще има дни, в които ще ядеш само сандвичи, както и че със съня ще развалите добрите си взаимоотношение за няколко месеца, а може би години.

Ако се опитваш непрекъснато да отговаряш на стандартите си преди бременността, ще продължиш да си разочарована и изгубена. Затова предефинирай успеха си.

Детето е добре. Имаш много здрави и удобни дънки от бременността. С партньорът ти не сте се изиграли сцени от „Мистър и мисис Смит“. Справяте се отлично.

3. Наслади се на baby brain

Забравила си къде си сложила документите на колата? Или пък не можеш да се сетиш името на съседката? Baby brain съществува. С този термин учените описват промените в мозъка на жената по време на бременност и майчинство.

Много често, когато попитам бъдещите родителите какво смятат, че е baby brain и как майката усеща тази промяна, в огромна част отговарят с думи като прекалено емоционална, разсеяна, объркана, отвеяна и дори глупава.

Baby brain се подхранва от хормона окситоцин, който се свърза с обичта и силната връзка и е толкова безценен за всяка майка. Той ни помага да се изгубим в моментите на гушкане с бебето, да го кърмим с часове и да се изолираме от стреса на външния свят.

Baby brain ще замъгли временно силните ти умения по математика и краткосрочната ти памет, но пък ще ти даде възможност да се свържеш с бебето и да разбираш по-лесно невербалната комуникация. Помага ти да се си по-толерантна към еднообразието и да изпитваш онази обич с пеперудите в цялото си тяло. Baby brain е подарък за теб. Приеми го и му се наслади.

4. Можеш да правиш всичко, но не е нужно

Съвременният свят е наложил сякаш насила изискването към жените да бъдeм независими, да се справяме с всичко и да не бъдат емоционални. И този натиск е особено тежък, когато станем майки. Тогава освен всички задачи на света от нас се очаква и да се грижим 24/7 за едно ново човече и да се адаптираме към една напълно нова роля за нас.

А този товар е непосилен за всяка майка. Знам, че можеш да се справиш с всичко, но не е нужно.

Приоритизирай.

Създай план за ежедневните задачи и поискай помощ, най-добре още по време на бременността. Но дори и вече да си с бебето на ръце, докато четеш това, знай че никога не е късно. Делегирай част от задачите и не се опитвай да свършиш всичко сама.

Може да ти се струва, че след раждането на бебето никога няма да можеш да смениш работата си или да се запишеш на курс по танци, за който винаги си мечтала, но грешиш. След няколко месеца ще си много по-уверена, бебето ще става все по-самостоятелно и ще имате много по-предвидимо ежедневие. Просто си дай време. И приоритизирай.

5. Отдели време за себе си

Повярвай ми знам отлично какво е да си 24/7 буквално с бебето си. И знам, че е напълно нормално да искаш да имаш малко време само за себе си, което да отделиш на любимите си занимания или близък човек. Не е нужно да се чувстваш виновна затова. Всички имаме тези моменти. И това не те прави „лоша“ майка или егоист. Това те прави човек!

Както вече ти споделих, промяната е налице. Животът има нов ритъм. Ти имаш нови отговорности. Но имаш и нужда от малко време регулярно, в което да правиш нещата, които обичаш.

Първата стъпка е да приемеш, че времето само за теб не е прищявка, а необходимост. Втората стъпка е да планираш време за теб на седмична база. Бъди реалист и започни с веднъж седмично за час или два. Говори с партньора ти или близък човек, на когото имаш доверие, да се грижи за бебето. Обещавам ти, че няма да му се случи нищо, ако за кратко не е на ръка разстояние от теб.

Направи списък на телефона си или в тефтер с неща, които можеш да правиш за кратко време без особена подготовка. Например: да почетеш книга, да си направиш маска на лицето, да си вземеш по-дълъг душ, да си направиш чаша чай или да си пуснеш релаксираща музика и да седнеш на пода.

Следващия път, когато някой ти предложи да разходи бебето в парка или да поиграе с него, не е нужно да напрягаш уморения си мозък. Отвори списъка и си избери забавление. И не си и помисляй да хванеш ютията или коша с прането. Това е време само за теб!

6. Създай си „отбор майки“

Животът с приятелки майки е много по-лесен и весел. Аз станах майка първа от моите най-близки приятелки, затова тази част ми беше много трудна. Но пък срещнах няколко страхотни жени, които промениха тотално майчинството ми и станаха мои верни съотборници.

Може да срещнеш „твоите хора“ на курсове за родители, с количката в парка или на класове от типа танци за мама и бебе. Обгради се със съмишленици, с които споделяте общи интереси и се подкрепяте, и майчинството ще започне да изглежда споделено и по-приятно изживяване.