Какво планирахме, какво се случи | Спокойна мама
blossom flowers hands profilerainbow system top

Какво планирахме, какво се случи

Дарина Михайлова
Дарина Михайлова
от 18.01.2021

Здравей, аз съм Дарина Михайлова, майка на две щури момчета, сертифициран „помощник на мама“ (Newborn Mothers Collective postpartum doula) и създател на Спокойна мама.

Моята най-голяма страст е да помагам на бъдещите и настоящи майки да се чувстват спокойни и уверени в първите месеци от живота с бебе.

А сега, към статията! 💛

Често се срещам с жени, които се чувстват като в капан, защото са планирали едно по време на бременността си, а се е случило друго след раждането.

Един чест пример е майчинството и времето, което да прекараш у дома в отглеждане на детето си.

Наскоро си говорех с една майка, която ми сподели, че преди да роди е била сигурна и планирала да се върне на работа, когато бебето навърши шест месеца. Заема добра позиция в голяма фирма и не иска да рискува да я загуби.

Сега обаче, когато бебето ѝ е вече на 4 месеца, и се чувстват добре дори и по цял ден заедно, с тъга в очите ми сподели, че много трудно ще се върне в офиса само след няколко седмици.

Вчера пък друга майка с бебе почти на 9 месеца ми сподели с притеснение, че страшно много иска да се върне на работа, дори и на половин работен ден, но няма кой да се грижи за бебето, а съпругът ѝ нямало лесно да се съгласи да намерят детегледачка.

И двете се чувстваха като в капан заради нещата, които са планирали още преди раждането. Често правим едни планове, но реалността изисква да ги променим.

Планираме, че ще кърмим бебето без да дохранваме с адаптирано мляко, още преди да знаем дали кърменето ще върви гладко и кърмата ще е достатъчна.

Планираме бебето да спи в леглото си, без да знаем колко безсънни часове ни очакват. И много други подобни очаквания.

Но отговорът ми и към двете майки бе един и същ: „Имаш право да промениш плана“. Това е план, а не присъда.

Планът ти дава варианти за справяне с даден проблем, а не само едно решение. Това е и основата на програма „Спокойна мама“ - създаваме твоя план, като той съдържа решения и стъпки, а не е краен сценарий.

Докато си бременна, ти все още не знаеш какво ще бъде след раждането, особено ако ти е за първи път. Не знаеш как ще потръгне кърменето, дали бебето ще плаче повече (защото някои бебета просто плачат повече от други) и как ти самата ще се чувстваш в новата си роля на майка.

Затова винаги оставяй място в плана си за промяна и адаптация.

Заедно с партньора обсъдете различни сценарии и възможности. Вие сте двамата в това и заедно трябва да се адаптирате в новата реалност в живота с бебе.

И не забравяй, че независимо какво си планирала, винаги имаш възможност за промяна. Винаги искай помощта, от която се нуждаеш.