Какво планирахме, какво се случи | Спокойна мама

Онлайн училище за бременни от 13-ти майВключи се 

Какво планирахме, какво се случи

Какво планирахме, какво се случи

Често се срещам с жени, които се чувстват като в капан, защото са планирали едно по време на бременността си, а се е случило друго след раждането.

Един чест пример е майчинството и времето, което да прекараш у дома в отглеждане на детето си.

Наскоро си говорех с една майка, която ми сподели, че преди да роди е била сигурна и планирала да се върне на работа, когато бебето навърши шест месеца. Заема добра позиция в голяма фирма и не иска да рискува да я загуби.

Сега обаче, когато бебето ѝ е вече на 4 месеца, и се чувстват добре дори и по цял ден заедно, с тъга в очите ми сподели, че много трудно ще се върне в офиса само след няколко седмици.

Вчера пък друга майка с бебе почти на 9 месеца ми сподели с притеснение, че страшно много иска да се върне на работа, дори и на половин работен ден, но няма кой да се грижи за бебето, а съпругът ѝ нямало лесно да се съгласи да намерят детегледачка.

И двете се чувстваха като в капан заради нещата, които са планирали още преди раждането. Често правим едни планове, но реалността изисква да ги променим.

Планираме, че ще кърмим бебето без да дохранваме с адаптирано мляко, още преди да знаем дали кърменето ще върви гладко и кърмата ще е достатъчна.

Планираме бебето да спи в леглото си, без да знаем колко безсънни часове ни очакват. И много други подобни очаквания.

Но отговорът ми и към двете майки бе един и същ: „Имаш право да промениш плана“. Това е план, а не присъда.

Планът ти дава варианти за справяне с даден проблем, а не само едно решение. Това е и основата на програма „Спокойна мама“ - създаваме твоя план, като той съдържа решения и стъпки, а не е краен сценарий.

Докато си бременна, ти все още не знаеш какво ще бъде след раждането, особено ако ти е за първи път. Не знаеш как ще потръгне кърменето, дали бебето ще плаче повече (защото някои бебета просто плачат повече от други) и как ти самата ще се чувстваш в новата си роля на майка.

Затова винаги оставяй място в плана си за промяна и адаптация.

Заедно с партньора обсъдете различни сценарии и възможности. Вие сте двамата в това и заедно трябва да се адаптирате в новата реалност в живота с бебе.

И не забравяй, че независимо какво си планирала, винаги имаш възможност за промяна. Винаги искай помощта, от която се нуждаеш.