Какво е "синдромът на втората нощ" при новородените и… | Спокойна мама

Онлайн училище за бременни от 3-ти юлиВключи се 

Какво е "синдромът на втората нощ" при новородените и как да се справиш?

Какво е "синдромът на втората нощ" при новородените и как да се справиш?

Чувала ли си за "синдрома на втората нощ" (Second Night Syndrome) при новородените? За повечето майки, с които се срещам е непознат, защото това е тема, която не се дискутира често.

Споделям я с теб, защото когато знаеш какво да очакваш и че това е нормален период, много по-лесно ще разбреш нуждите на бебето и със спокойствие и увереност ще преминете през това заедно.

Какво е синдромът на втората нощ?

Съществува теория (Second Night Syndrome), че новороденото заспива в дълбок сън в първите 24 часа след раждането. То също е уморено от продължителното раждане и има нужда от почивка.

През втория ден обаче, бебето вече е по-будно и осъзнава, че е в напълно ново място, което е светло, по-студено и с различни шумове. Това обикновенно е съпроводено с по-голямо неспокойство, по-силен плач и честа нужда да суче.

Допълнително, същинското мляко все още не е слязло и бебето подава сигнали, че иска да се храни по-често, за да подпомогне процеса.

Точно в този период много нови майки започват да се питат "Дали не е гладно", "Дали изобщо имам мляко?", "Какво му е? Дали всичко е наред с бебето?", "Аз ли правя нещо погрешно?".

И обикновено от страх и несигурност често се предлага шишето с адаптирано мляко, което във всички болници у нас се предлага на майките, независимо дали го искат или не.

Как да се справиш със "синдрома на втората нощ"?

1. Не се шашкай и запази спокойствие!

Това е очакван период и е важно да наблюдаваш бебето си и да му помагаш да се успокои. Твоето спокойствие ще помогне и на него.

2. Гушкайте се!

Сложи бебето кожа-в-кожа до гърдите ти. Давайт му да суче по-често и колкото иска.

Когато бебето е до гърдите, се спомага терморегулацията на тялото му, усеща аромата ти, чува познатото биене на сърцето ти.

3. Храни бебето на поискване!

Нормално е новороденото да има нужда да суче на често в тези първи дни. От една страна, стомахчето му е малко, а от друга по този начин стимулира гърдите да произвеждат повече и скоро да слезе същинското мляко.

Предлагането на добавка от адаптирано мляко в тези първи дни, може да ти се струва логична, но ако можеш не бързай. Това може само да забави процеса на слизане на млякото.

4. Използвай гласа си и познати звуци

Бебето разпознава гласа ти, така че го използвай, за да му говориш нежно или да му пееш. Ако по време на бременността си му пускала любима музика, сега е моментът да я пуснеш отново.

Пускането на бял шум също би могло да помогне, защото ще напомня на бебето за позната от утробата среда.

5. Ограничи стимулите

Много различни лица, звуци или светлини могат да правят бебето още по-неспокойно. Ако имаш подходяща пелена, може да опиташ да го повииеш плътно, за да изолираш и рефлексите на стряскане.

Какво да направиш сега?

Най-важното е да имаш предвид, че такава ситуация може да се случи. Надявам се вече знаеш какво да очакваш и много по-лесно ще разбреш нуждите на бебето и със спокойствие и увереност ще преминете през това заедно.

Ако искаш да научиш всички най-важни стъпки, с които да започнеш майчинството уверена и спокойна, включи се в Училище за бременни "Уверено начало с бебе".