Защо ти е нужен помощник на мама | Спокойна мама
blossom flowers hands profilerainbow system top

Помощник на мама:
какво е и защо ти е нужен след раждането

Дарина Михайлова

Здравей, аз съм Дарина Михайлова, майка на две щури момчета, сертифициран „помощник на мама“ (Newborn Mothers Collective postpartum doula) и създател на Спокойна мама.

Аз помагам на бъдещите и настоящи майки да се чувстват спокойни и уверени в първите месеци от живота с бебе.

А сега, към статията! 💛

Всяка нова майка заслужава помощ и подкрепа.

Но за съжаление, следродилната грижа у нас почти напълно липсва.

Когато през 2017-та година станах майка за първи път, осъзнах по трудния начин, че раждането е само първата крачка.

И днес, почти всяка майка, с която се срещам в работата си, споделя, че раждането е „нищо в сравнение с първите дни и седмици с бебето у дома“.

Новите майки сами потвърждават, че когато се приберат от болницата с бебето и въпросите започнат да ги връхлитат един след друг, всичко прочетено и чуто преди това сякаш се е изпарило.

Именно в тези първи часове, дни и седмици е най-голямото участие на „помощника на мама“.

Заедно с новата майка изграждаме план за кърменето, съня и грижите за новороденото бебе и поддържаме непрекъсната комуникация в първите 4 седмици след раждането, за да намираме заедно отговорите и тя да се чувства с всеки изминал ден по-спокойна и уверена в новата си роля.

Продължи и ще научиш:

Кой има нужда от „помощник на мама“?

Какво е „помощник на мама“?

Краткият отговор: приятел и консултант в едно.

А по-дългият: Моята роля като „помощник на мама“ е по време на бременността да набележим приоритетите за всяка бъдеща майка и семейство, да изградим план как да ги постигнем с по-малко стрес и да помагам на новата майка буквално от първите часове след раждането, като заедно намираме отговорите на хилядите въпроси в главата й.

Заедно се справяме с най-честите трудности в първите седмици по линия на кърмене, емоционално състояние и възстановяване, както и грижи за бебето.

Спестявам им часове търсене на информация. Не налагам едно единствено най-правилно решение, а предоставям различни варианти и насърчавам майката сама да направи своя избор, съобразено с нейната интуиция и желание.

Или както споделя Здравка, една от майките, с които работихме по програма „Спокойна мама“

Фокусът е не бебето, а емоционалната стабилност на майката и това, което Дарина прави, е да ме подкрепя там, където съм най-уязвима. При различните жени е различно.

При мен слабите места бяха кърмене, организация на ежедневие и рутината на бебето. Нагласяйки ги тях, аз бях по-спокойна.

Дарина ми дава изпитани и модерни методи за гледане на бебе. Тя ми дава различни опции за решаването на една ситуация и аз имам свободата да правя избор.

Дарина ми дава възможност да погледна отгоре вече създалата се рутина и благодарение на това да планирам по-добре времето за себе си, така че да запазя себе си и нещата, които обичам да правя.

Това, което Дарина предлага, е една персонализирана услуга, пасваща на нуждите на индивидуалната майка.“

Кой има нужда от „помощник на мама“?

Кой има нужда от „помощник на мама“?

Най-правилно е да кажа: „Всяка майка се нуждае от помощник след раждането.“

Всяка майка заслужава някой, който да вярва в нея, да я подкрепя в тези динамични седмици и да й помага да изгражда увереност и да използва майчината си интуиция.

Всяка майка заслужава да има практична информация, инструменти и различни решения, с който по-лесно да се адаптира към новото си ежедневие.

В миналото всичко това е било някак по-естествено за жените, които са ставали майки. Живеели сме по-близо до семействата си. Виждали сме как наши близки жени са кърмели, грижели са се за бебето и са имали помощ от другите членове на семейството.

Днес, новите родители остават изолирани у дома в първите седмици и често вместо да получат подходящ съвет, те получават напътствия, обвинения или непоискани мнения.

И все пак има много фактори, които могат да допринесат за ползите от следродилна грижа за цялото семейство.

„Помощник за мама“ след раждането е подходящ за теб, ако:

Как помагам на майките като „помощник на мама“?

Как помагам на майките като „помощник на мама“?

Когато една бременна жена (имам случаи и бъдещи татковци) ме потърси да работим заедно, следваме тази последователност от стъпки:

Опознавателен разговор

В рамките на 15-20 минути обсъждаме какви са приоритетите на бъдещата майка и семейство, и какво бихме могли да постигнем заедно. Целта на този разговор е да се запознаем и разберем дали можем да работим като един отбор.

Предварителен въпросник

След като сме потвърдили, че ще се работим заедно изпращам въпросник, в който бъдещите майка да разкаже вече малко по-подробно за бременността, основните си притеснения, очаквани трудности и мечти.

На база на информацията от въпросника поставяме фокус на най-важните теми за съответната майка и семейство.

Достъп до информационния курс „Уверено начало с бебе“

Бременната жена има достъп до 6 различни модула, разделени на кратки видео уроци и упражнения, свързани с подготовката й за мечтания следродилен период. Достъпът за участници в програма „Спокойна мама“ е 12 месеца.

Среща преди раждането

Обикновено я организираме в последния месец преди раждането, като може да се проведе онлайн или на живо за семейства от София. На нея винаги препоръчвам да присъства и таткото, за да може да обсъдим конкретни въпроси и план за действие след появата на бебето.

Подкрепа след раждането

Обикновено съм един от първите хора, които получават хубавата новина. И в този момент обсъждаме как е преминало раждането и какви са следващите ни стъпки по линия на старт на кърменето и връзка с бебето.

План за кърмене и рутина

С майката създаваме план за кърменето, изграждане на рутина на бебето и следене на наддаването му. Поддържаме онлайн комуникация чрез имейл, Viber или WhatsApp. Следим как се случват дните и нощите и при нужда адаптираме плана.

Домашно посещение или онлайн среща след раждането

При всяко семейство тази среща се случва в различно време и зависи от конкретната ситуация. Ако има трудности по линия на кърменето или основни грижи за бебето, организираме срещата в първите дни след изписването, за да може да разрешим съществуващите проблеми.

Целта на тази среща е да обсъдим всички въпроси, които изникват вече с бебето у дома и да създадем план за семейството, с който да продължат уверено след като минат първите 4 седмици.

„Спокойна мама Плюс“

Допълнителна възможност на абонаментен принцип, която се използва от родители, които искат да имат още няколко месеца моята подкрепа като „помощник на мама“.

Какво споделят спокойните майки?

Всеки ден с помощта на Спокойна мама и мен Дарина, жени като теб постигат мечтания следродилен период с правилната подготовка, план, подкрепа и практични решения според собствените им нужди. Ти можеш да си една от тях. Виж какво споделят те. С какво се различава „помощник на мама“ от консултант по кърмене?

С какво се различава „помощник на мама“ от консултант по кърмене?

Като „помощник на мама“ помагам на жените да имат един успешен старт на кърменето, като наблягам на две неща – информираност (подготовка) и подкрепа, когато вече кърменето започва.

Създаваме план с лесни стъпки буквално от първия контакт с бебето, който включва честота и продължителност на храненията, има ли нужда от изцеждане и ако да, кога и как да се случват.

В тази част, работата ми се припокрива с консултант по кърмене. В случаи на по-специфичен казус, помагам на майката да се свържем вече с IBCLC консултант, който да помогне за разрешаване на конкретния проблем.

Обхватът ми на помощ обаче включва и емоционална подкрепа за майката, помощ в организиране на рутина (режим) на бебето, създаване на план за сън за цялото семейство, основни грижи за бебето, поглед в перспектива в следващите месеци от развитието на бебето – гимнастика, игри, захранване, периоди на растеж и промяна в режима с порастване на бебето.

Искаш да работим заедно?

Да бъдеш майка може да бъде преживяване, изпълнено с повече любов и по-малко страх и ще ти помогна заедно да постигнем точно това.

Изпрати ми своите контакти, след което ще обсъдим всичко, което те вълнува, в удобно за теб време. Ще се свържа с теб до 1 работен ден след запитване.

Аз съм: