10 въпроса, които да обсъдите с партньора преди… | Спокойна мама

Онлайн училище за бременни от 11-ти мартВключи се 

10 въпроса, които да обсъдите с партньора преди раждането на бебето

10 въпроса, които да обсъдите с партньора преди раждането на бебето

Знаеш ли, че проучване показва, че близо 2/3 от двойките преживяват криза в отношенията през първите три години от раждането на бебето? И това не би следвало да ни изненадва.

И двамата партньори преминават през огромна трансформация в адаптирането към новите си роли на родители.

Променя се ежедневието им. Появяват се нови отговорности. Личното време рязко намалява, а като добавим недоспиването и умората, не е изненадващо, че комуникацията и взаимоотношенията страдат.

Въпреки че няма как да планирате всичко предварително, изясняването на очакванията на всеки един от вас още преди появата на бебето, би могло да ви помогне да откроите проблемните зони и да поработите върху тях.

Спокоен разговор преди раждането на бебето

В работата си като "помощник на мама" с бъдещите родители, често препоръчвам една игра на партньорите от типа „въпроси и отговори“. Идеята е проста.

Изберете си момент, в който и двамата сте спокойни и не бързате за никъде. Настанете се удобно на дивана в хола, пуснете си релаксираща музика и се настройте за диалог.

Изберете си въпрос (по-долу ще откриеш някои идеи) и играта започва.

Целта е да обсъдите някои чести въпроси, свързани с раждането на бебе и всеки да сподели своите разбирания и очаквания. Може и да се изненадате сами в някои отговори. Но помни, че няма правилно и грешно.

И двамата сте родители и мнението на всеки от вас е важно. Ако някъде имате сериозни разминавания, набележете тези проблеми зони и работете по тях, като ги дискутирайте още няколко пъти и бъдете готови на компромиси, за да намерите обща посока.

Колко бързо ще преминавате през въпросите зависи изцяло от вас. Бихте могли да обсъждате по една тема на ден, или пък на седмица. Важното е да го правите в спокойна обстановка, когато и двамата имате желание за диалог.

10 въпроса, които да обсъдите с партньора преди раждането

1. Как си разпределяте домакинските задължения у дома?
Планирате ли да промените нещо след раждането на бебето?

2. Съществуват ли граници (ограничения), които бихте искали да наложите с някой от близкия ви роднински кръг или приятели?

Ако да, кой от двамата би ги коментирал?

3. Какъв е планът на всеки един от вас по отношение на работа / финанси / отпуск за отглеждане на дете?

4. Ще имате ли помощник в грижата за детето от типа на детегледачка?

Ако да, какви критерии бихте имали за избора?

5. Ако трябва да определите 3 ценности, които искате да са приоритетни за децата ви, кои биха били те?

Например: образование, творчество, движение и спорт.

6. Как бихте могли да споделяте близост след раждането на бебето, без задължително да е обвързана със секс?

Например: гушкания на дивана вечер, любовни бележки, мили думи и др.

7. Какви са вашите топ 2 притеснения за периода след раждането?

А какви са двете неща, за които нямате търпение да преживеете в след родилния период?

8. Как планирате да храните бебето си?

Каква подкрепа смятатe, че ще ви е нужна според избора ви? (например: кърмене, хранене с адаптирано мляко, хранене с шише с изцедена кърма, смесено хранене и др.) Този въпрос е важен не само за майката, а й за двамата партньори.

9. Как бихте си разпределили нощните грижи за бебето в първите седмици след раждането?

10. Какви са най-честите поводи за конфликт между вас?

С това наум, какво бихте искали да правите различно, така че по-бързо и лесно да разрешавате конфликтите помежду си?

Някои въпроси наистина са доста трудни за комуникация. Но ако сега ти се струва така, помисли колко по-трудно би било, когато и двамата сте недоспали, объркани и справящи се с плачещо бебе, например.

Отделете време сега и се погрижите за връзката си. Подготовката сега ще ви помогне да преминете по-лесно през първите турболентни седмици и да запазите любовта и хармонията в семейството.

Искаш да отделиш повече внимание на взаимоотношенията?

Модул 2 на Онлайн Училище за бременни „Уверено начало с бебе“ е посветен изцяло на комуникацията и връзката с партньора.

Ще ви помогне да изградите умения, чрез които да разрешавате конфликтите помежду ви, да изразявате спокойно страховете си, както и лесни идеи как да намирате начин да поддържате връзката си и след раждането на бебето.

Не на последно място ще научиш как да се справяте с отношенията с роднините и приятелите и ще ти помогне да научиш как да споделяш уверено и спокойно емоциите и желанията си в ролята си на майка.

Като бонус ще откриеш ръководство с конкретни практически примери как да поставяш граници като майка, които всички около теб да уважават. Научи повече за училището.