4 стъпки за по-добър бебешки сън още днес | Спокойна мама

Онлайн училище за бременни от 11-ти мартВключи се 

4 стъпки за по-добър бебешки сън още днес

4 стъпки за по-добър бебешки сън още днес

Сънят на бебето, мама и тате често е от най-трудните неща за поставяне под контрол и в правилен режим, но повярвяй ми, не е невъзможно.

Споделям с теб удобен план в 4 лесни стъпки, с които да опиташ да подобриш ситуацията със съня у дома.

Този план е част от съвместната ни работа със семействата, с които работим по програма "Спокойна мама спи".

1. Обстановка за сън

Много родители подценяват тази стъпка, но тя наистина е много важна за по-добрия сън на малките бебета. И често, се фокусират само за нощния сън, а през деня тъмнината в стаята, например, е дори още по-важна.

Опитай стаята, в която спи бебето да е максимално тъмна и шумоизолирана. Пробвай и през деня и през нощта като добавиш блекаут завеси, или допълнително фолио на прозорците. Много деца подобряват дължината на дневния сън или пък ранните събуждания само с тази лесна промяна.

Ако бебето спи със завивка, препоръчвам ти да помислиш за чувалче за сън с крачета. То е чудесен сигнал на мозъка, че идва време за сън, а и е най-безопасният начин на сън за малките деца.

Завивка в леглото освен, че поставя бебето в риск по време на сън, често води и до намеса на мама посред нощ, която може да доведе до нежелано нощно събуждане.

Ако имате много шумни съседи или пък по-голямо дете, определено си заслужава да помислиш да използвате на тих бял шум, който да изолира страничните звуци.

2. Режим и прозорци на будуване

В уебинара говорихме доста по темата. Добрият нощен сън често зависи от добрия режим през деня. Прегледай отново уебинара и виж примерните режими, които споделям с теб за отделните възрасти. Опитай да една седмица да се опиташ да създадеш по-предвидим режим на детето с подходящите прозорци на будуване и виж дали няма нещата да се подобрят.

Проследи за 3 дни настоящия режим на детето чрез заспиване. Опитай да промениш прозорците на будуване съгласно възрастта според насоките в уебинара за поне седмица и отново си води записки. Добави достатъчно интересни активности за бебето във времето на будуване и ги сменяй често, за да може да удължиш интервала по-лесно.

Със семействата, с които работя по изграждане на режим/рутина на бебето, още в края на първата седмица след промените в режима, повечето бебета започват да заспиват по-бързо и лесно и често успяват да удължат много по-лесно дрямките си.

3. Ритуал преди сън

С ритуала преди лягане създаваме серия от стъпки, които да следваш всеки път преди заспиване и чрез тях да водиш бебето към отпускане и подготовка за сън.

Ритуалът за сън трябва да е приятен за детето и не прекалено кратък. Както споделих на срещата, честа грешка е ритуалът преди сън да се случва отчасти в хола, отчасти в спалнята. Промени още днес това и всички стъпки след банята нека се случват в приятната стая за сън на детето.

Дължината също е от значение. Опитай ритуалът за сън да не е по-кратък от 20 минути или по-дълъг от 35-40 минути. Златната среда е около 30 минути от началото на банята.

Примерен ритуал: Баня/измиване, масаж с лосион, пижамка, хранене/кърмене, малко време за приказка или песен, целувка, „Обичам те“ и в леглото.

Разпиши си кратки и приятни занимания, които знаеш, че твоето дете обича и не го правят раздразнително или пък прекалено разиграно. Комбинирай ги в подходящ ред спрямо твоето дете и удобоството на семейството, като се стреми да са около 30 минути общо.

Започни да прилагаш ритуала за сън от днес и виж как само след седмица най-вероятно бебето ще знае кое след кое следва и ще започна да се прозява още по средата на ритуала.

4. Самостоятелно заспиване

Ако си направила всички стъпки до тук и след седмица или две, не видиш напредък в съня, най-вероятно основният виновник за неспокойните нощи е начинът на заспиване. Тогава ти остава да направиш и последната крачка по пътя към доброто наспиване за всички у дома.

Както говорихме и на срещата, ако има нещо, което наистина разрешава проблемите с честите нощни събуждания, то това е самостоятелното заспиване. И не, не е задължително то да е свързано с много вечери на продължителен протест (плач).

Самостоятелното заспиване дава възможност на бебето да изгради собствена стратегия, чрез която да заспива спокойно и без външна помощ или т.нар. помощни средства, като биберон, люлеене, кърмене и т.н.

Когато бебето изгради тези умения, то започва да заспива спокойно вечер и когато нощем се събуди, да заспива отново само след няколко минути.

Проследи начина на заспиване на бебето, но не само вечер, а и нощем при събуждания. Намери кое е помощното средство, от което зависи спокойното заспиване.

Ако решиш, може да опиташ една вечер просто да не го дадеш на бебето на заспиване. Изчакай няколко минути, колкото е комфортно за теб. Ако успееш поне 3-5 минути, ще е чудесно и виж какво ще се случи.

Опитай да успокоиш бебето с допълнителни стратегии като погалване, шъшкане, тананикане (по-добре без песнички с думи). Може разбира се и гушкане или каквото смяташ, че ще сработи.

Ако след опитите бебето не се успокоява, предложи му помощното средство, за да заспи. Ясно е, че няма как да се случи промяната за 5 минути или за една нощ. Затова и често ключът към успеха се крие в постоянството и следването на даден ясен план за действие.

Когато решиш да направиш този опит на заспиване без помощното средство, дори и да не постигнеш успех, поне ще разбереш какво друго би могло да помогне на бебето да се успокои за да заспи, а това е много важна част от процеса на самостоятелно заспиване впоследствие.

Съвет: Опитите за самостоятелно заспиване винаги започват от нощния сън. Тогава на своя страна имаш тъмнината, мелатонина и умората от изминалия ден. Дневният сън е по-труден за нагласяне и отнема малко повече време и с малко повече протест от нощния, но с правилните стъпки и той си идва на мястото, когато бебето започне да заспива самостоятелно.

Искаш ли заедно да научим твоето бебе да заспива самостоятелно?

С програма "Спокойна мама спи" заедно създаваме 14-дневен план за сън с лесни и удобни стъпки, които да помогнат на бебето да се научи да заспива самостоятелно.

Повечето деца, с които работя показват огромна разлика още в първите няколко нощи и започват да заспиват без протест и да спят по 10-11 часа спокоен нощен сън.

Включи се в програмата още днес.