5 идеи как да се справиш с „лошите дни“ като нова… | Спокойна мама

Онлайн училище за бременни от 3-ти юлиВключи се 

5 идеи как да се справиш с „лошите дни“ като нова майка

5 идеи как да се справиш с „лошите дни“ като нова майка

Често обичам да използвам израза, че майчинството е като на „увеселително влакче“. Веднъж си високо горе щастлива и удовлетворена, а в следващия момент си долу уплашена и объркана.

И това важи с пълна сила за първите седмици от живота с новородено бебе. Тогава скоростта сякаш е доста по-бърза и върховете и спадовете се сменят за секунди.

Когато имаш „лош ден“ и ти се струва, че всички други майки се справят с лекота и само ти се проваляш, имаш нужда от лесен план за измъкване от този капан.

Споделям с теб 5 идеи, които може да включиш в твоя план как да се справиш с „лошите дни“ като нова майка:

1. Дай си време и бъди търпелива.

Ти си майката на твоето бебе. И то те обича. Всеки ден. Няма никакъв смисъл да го сравняваш с послушните бебета на твоите приятелки или да си мислиш, че правиш нещо погрешно, ако не си успяла да го утешиш след няколко часа плач предната вечер.

Ти си единственият „екперт“ на твоето бебе и ти умееш най-добре да разбираш сигналите му и да откликваш на нуждите му. Може би имаш нужда от още малко време и търпение. Позволи си ги!

2. Празнувай малките победи.

Напиши в един списък (може и в телефона си) всички онези малки победи, които сте постигнали заедно.

Като започнеш от раждането (а то си е истинска победа и заслужава да се отпразнува), храненето на бебето, съжителстването всеки ден заедно, въпреки трудните моменти и това, че успяваш да го гушкаш и приспиваш по X на брой пъти, докато се възстановяваш физически и се учиш на толкова много нови неща.

Опитай се да не си толкова критична в очакванията си към самата теб! Справяш се чудесно!

3. Фокусирай се върху щастливите моменти.

Сигурна съм, че ако чуеш 10 добри и една лоша новина, ще запомниш най-вече лошата. Хората сме устроени някак странно така.

Наслади се на прегръдките ви заедно, близостта по време на хранене, сладките усмивки, докато спи върху теб. След всеки лош ден следват няколко добри, колкото и клиширано да звучи.

4. Повиши нивата на окситоцин.

Колкото и странно да ти прозвучи, бебета много бързо научават, че с мама идва храната, топлата прегръдка и сигурността. И независимо, колко е разхвърлян дома ви, колко „проваляща“ се чувстваш ти, бебето знае, че в твоите ръце е най-сигурното място на този свят и то отчаяно иска точно това.

Гушкай те се, кърми го, използвай кожа-в-кожа и остави окситоцина да те залее. Той ще ти помогне да се отпуснеш да се почувстваш изгубена в моментите с бебето.

5. Дистанцирай се от чуждите съвети.

Последното, от което се нуждаеш в лош ден, е някой да ти казва „ че ако храниш бебето си на поискване, ще го разглезиш“ или, че „ ще умориш бебето от глад, ако не стои на гърдите всеки час“.

В лошите дни, най-доброто, което може да направиш е да избягаш от „местопрестъплението“ и да излезете навън на разходка. Може и сама, може и с някой близък човек, който обаче ще те изслушва и разсмива.

Знам, че първите дни и седмици с бебето са много трудни. Но както всяко ново начало. Не мога да ти обещая, че и след година, две или пет, няма да има лоши дни. Ще ги има, но хубавите ще са повече.

Искаш да имаш помощ и подкрепа в първите седмици след раждането?

Ако имаш нужда от човек, който да ти помага през първите седмици след раждането и заедно да преминем през лошите дни и да празнуваме добрите, разгледай статията: Какво е помощник на мама след раждането и защо ти е нужен?

Ще се радвам да ти помогна това начало да е по-спокойно и уверено, каквото мечтаеш да бъде. 💛