6 начина да се подготвиш за следродилния период,… | Спокойна мама

Онлайн училище за бременни от 3-ти юлиВключи се 

6 начина да се подготвиш за следродилния период, докато си бременна

6 начина да се подготвиш за следродилния период, докато си бременна

Забелязвам, че бременните жени насочват почти всичките си усилия към пазаруване за бебето и информиране какво е нужно за него в периода след раждането. И някак забравят, че с раждането на бебето, се ражда и майката, и че тя също има огромна нужда от грижа и обич в тези първи седмици и месеци.

Именно това ще научиш в този блог: практични съвети как да осигуриш комфорт и спокойствие за теб в периода след раждането.

Една нова майка е толкова погълната от своето бебе и грижите за него, че често забравя своите собствени. А те не са много по-различни от на малкото човече. Майката след раждането има нужда от храна, почивка, топлина и обич.

6 стъпки за подготовка още по време на бременността

1. Грижа след раждането

Постави в кошница или малка чантичка принадлежности за теб, която да стои в банята и да можеш да ползваш веднага щом се прибереш от болницата. Сложи в нея дамски превръзки, следродилни гащи, подплънки за кърмене, медикаменти за грижа за шевове или хемороиди, дезодорант, крем за ръце – ще се изненадаш колко пъти на ден ще мокриш ръцете си.)

Съвет от мен: говори с наблюдаващия ти лекар или акушерка още сега какви продукти за грижа за шевове или хемороиди евентуално би имала нужда. Дори и да решиш да не ги закупуваш предварително, ще ти е много по-лесно и бързо да знаеш какво е нужно, ако ти потрябват.

2. Удобни дрехи и аксесоари

Сутиени за кърмене, подходящи потници или топове, удобни клинове или панталони от спортно трико, нощници или пижами, подходящи за кърмене на бебето и топли чорапи.

Съвет от мен: не прекалявай с покупката на сутиени сега, защото след раждането обикновено гърдите стават още по-големи.

За разходки ти препоръчвам удобна раница, в която винаги имай вода и нещо за хапване. Според сезона имай под ръка и чадър, топъл шал, слънчеви очила и слънцезащитен крем.

Препоръчвам ти да имаш бутилка за вода и чаша за кафе или чай, задължително с капак, които да можеш лесно да взимаш с теб навън. Проучи още сега какви варианти има и избери своите.

3. Козметика

Хората, които ме познават знаят, че не използвам много козметика, но имам някои практични препоръки за бъдещи майки. За мен задължителни след раждането са крем за зърна и крем за ръце.

Първият предпазва зърната от разраняване в първите седмици, когато те все още привикват към сериозната работа, която вършат. Вторият продукт ще ти помага да поддържаш ръцете си добре хидратирани. В първите седмици и месеци, ще докосваш толкова много вода (миене на ръце, на бебешко дупе, шишета, залъгалки и т.н.), колкото не ти се е случвало може би досега.

Ако обичаш да си правиш маски у дома, сега е моментът да се заредиш с някои от любимите ти. Когато са налични в шкафа е много по-лесно да се поглезиш, докато бебето спи.

Ако искаш да научиш всички най-важни стъпки, с които ще започнеш майчинството уверена и спокойна, не пропускай да се включиш в Училище за бременни "Уверено начало с бебе".

4. Сънят на мама

Според много проучвания, за да може човек да избегне хроничното недоспиване и умора, които неминуемо се отразяват на физическото и емоционалното му здраве, всеки от нас има нужда от непрекъснат сън 4-5 часа, ако не всяка нощ, то поне 3-4 пъти на седмица.

За да можеш да си го осигуриш, още сега обсъдете с партньора какви са възможностите да обособите още едно място за сън в дома ви. Страхотна работа би ви свършил и дивана в хола или допълнителен матрак.

Ако нямате възможност за отделна стая, препоръчвам ти да се снабдиш с комплект тапи за уши, маска за очи или тъмни завеси в спалнята.

За да се отпуснеш по-лесно преди сън, използвай любим плейлист с релаксираща музика или приложение за медитация. На мен лично Calm ми беше като „приказка за лека нощ“. Проучи какво работи за теб още сега, докато си бременна.

Съвет от мен: Ползвай тапи за уши или слушалки за сън, само когато има друг човек, който наблюдава или чува бебето.

5. Любими занимания

Периодът след раждането е изпълнен с еднообразни повтарящи се задачи. Много често, майките, с които общувам споделят, че имат нужда от малки радости само за тях, неща, които да ги разсейват, обогатяват или забавляват.

И напълно ги разбирам! И с двете си деца, особено в първите месеци, когато спят повече, обожавах да слушам подкастове, аудиокниги или да правя бърза кратка тренировка на постелка в хола. Имах нужда просто да знам, че не губя връзка с мен самата и че дори и в новата ми роля, мога да правя нещата, които обичам.

  • Проучи какви подкастове харесваш и ги добави към любимите ти. Може да потърсиш и нови, свързани с майчинството.
  • Опитай (ако все още не си) аудио книги или електронен четец за книги. Те също биха били добра инвестиция.
  • Някои жени обожават да си водят дневник, или пък да рисуват. Купи си красив тефтер или голям скицник. Страхотна идея за журнал всеки ден може да откриеш на The Five Minute Journal, където създателите споделят структурата му напълно безплатно.
  • Ако знаеш, че музиката е нещо, което винаги ти носи спокойствие и щастие, отдели малко време и си направи любими плейлисти за периода след раждането. Съветвам те да добавиш и такива, които те карат да танцуваш.
  • Ако харесваш йога или тренировка у дома, проучи какви варианти за онлайн тренировки има и си вземи минимално оборудване от типа на постелка, ластици или пудовка.

6. Включи се в Онлайн училище за бременни "Уверено начало с бебе"

30-дневна изцяло онлайн програма с твоето темпо в удобно за теб време и с достъп до затворена група. Получаваш безплатна лична онлайн консултация с мен Дарина и възможност да зададеш своите въпроси. Научи повече.

Какво да направиш сега?

Отдели време и помисли кое е твоето нещо, което ти носи спокойствие и радост и може да го правиш почти всеки ден в рамките на 15-20 минути.

Подготовката сега ще ти даде възможност да се отдадеш на любимите си занимания след раждането без излишен стрес.

Ако искаш да научиш всички най-важни стъпки, с които ще започнеш майчинството уверена и спокойна, не пропускай да се включиш в Училище за бременни "Уверено начало с бебе".