Най-честата грешка, която бременните правят | Спокойна мама

Онлайн училище за бременни от 11-ти мартВключи се 

Най-честата грешка, която бременните правят

Най-честата грешка, която бременните правят

Почти всички жени, когато сме бременни за първи път, се фокусираме почти изцяло върху раждането.

И може би това е нормално и естествено за нас, защото е нещо напълно ново и непознато, за което сме чували много и различни истории.

Но това често ни кара да допускаме грешки, които и аз самата допуснах при първата си бременност. Най-вече в очакванията и подготовката си за следродилния период.

Най-честият въпрос, който получавам от бременните е "Какво мога да направя през бременността, за да ми е по-лесно и спокойно след раждането на бебето?" и моят отговор винаги е един - подгответе се и създайте план за действие.

Всичко, което успеете да планирате през бременността, ще ви освободи време след раждането, за да опознавате и кърмите бебето, да се възстановявате и да се учите да бъдете майка.

Да бъдеш майка може да бъде преживяване изпълнено с повече любов и по-малко страх и аз се старая да помагам на все повече жени да постигнат точно това, като се подготвят през бременнността с помощта на Спокойна мама.

Именно затова сега разказвам моята лична история, за да мога да помогна на повече бременни момичета да не допуснат грешката да оставят нещата "ще ги мислим след раждането".

Първата бременност

Докато бях бременна с първото си дете, бях много активна. Работех почти до последно. Спортувах и се хранех добре, като намирах все пак и време да си почивам.

Имах щастието бременността ми да е лека и почти до края да правя нещата, които обичам.

Смятах, че след раждането на бебето ще се справям с повечето ежедневни задачи без особен проблем.

Имах мечтана представа, че ще кърмя спокойно и с партньора ми ще сме по-задружни и щастливи от всякога.

Вярвах, че ще успявам да разбирам и утешавам бебето и все пак ще имам възможност да открадвам по някой час и за мен.

Избрах си чудесен екип и болница. Написах план за раждането. Подготвих си чантата за болницата.

По всичко личеше, че съм напълно готова да посрещна бебето.

Реалността обаче се оказа съвсем различна.

Darina

Раждането е само първата крачка

Раждането мина сравнително добре. Родих напълно естествено. Имахме първи контакт и кърменето започна почти в първия час. Но много скоро осъзнах, че раждането е само първата крачка.

Разбрах по трудния начин, че през цялата си бременност съм се подготвяла за първите 100 метра от пистата, а е трябвало да се готвя за маратон.

Първият ми следродилен период се оказа най-предизвикателният период в живота ми.

План за маратон, не за спринт

Това беше причината преди да се роди вторият ни син, да си напиша домашното.

Създадохме план за действие този път за периода след раждането:

  • Осигурихме си помощта и подкрепата, от които се нуждаем и се справихме много по-спокойно и лесно.
  • Разписахме план с ежедневните ни задачи, кой какво ще прави след появата на бебето, как ще се справяме с домакинството, храната и другите ни ангажименти. Добавихме и помощ за време, в което да смe само с по-голямото дете, а и двамата заедно с таткото. (Всичко това споделям теб как лесно да създадеш и ти за твоето семейство в плана, част от Програма Спокойна мама)
  • Създадохме рутина и добри навици за сън още от първите дни, което ни помогна да избегнем максимално недоспиването за всички у дома. Създадохме си план как ще организираме съня и грижите за бебето нощем, така че с таткото да успяваме да спим дори и на смени.
  • Подготвих себe си по-добре за емоциите в първите дни след раждането и как по-лесно да се справя с несигурността и объркването, независимо, че щеше да ми е второ бебе.
И не на последно място, правилното планиране помогна на мен и партньора ми да избягваме ненужните конфликти и да запазим своите отношения.

Да, предизвикателства и този път имаше, но много по-бързо и с по-малко стрес намирахме решения за тях.

Действай сега, за да ти е по-лесно след това

През втората си бременност, търсейки как да избегне умората и трудностите след раждането на първото ни дете, открих и термина постпартум дула.

Чрез знанията и подкрепата на такава жена преминах през втория си следродилен период по-плавно и с много разбиране и грижа.

След като сертифицирах като постпартум дула (Newborn Mothers Collective) създадох програма Спокойна мама като част от Спокойна мамa и помощта ми към бременните, които постигнаха мечтите си.

В програмата включих всичко онова, от което се нуждаех аз, когато станах майка.

Ще откриеш ясни стъпки как да се подготвиш през бременността и какво да правиш веднага след раждането, за да дадеш уверено начало на майчинството си.

Вече знаеш какво да правиш сега, докато си бременна, за да си по-уверена и спокойна след раждането - подготви се и създай план, който да ти освободи време и да ти даде подкрепа в първите дни и седмици, когато ще имаш най-силна нужда. 💛