Майка за първи път: как да избегнеш някои от… | Спокойна мама

Онлайн училище за бременни от 3-ти юлиВключи се 

Майка за първи път: как да избегнеш някои от най-честите трудности след раждането

Майка за първи път: как да избегнеш някои от най-честите трудности след раждането

Първите дни, седмици и месеци след раждането на бебе са един много динамичен, трансформиращ и предизвикателен период за всяка майка.

От една страна, очакванията са за най-щастливия и споделен период от живота на жената, а от друга - реалността често очертава множество трудности, самота и чувство за безпомощност.

Редица проучвания нееднозначно потвърждават, че съвременните майки често се чувстват самотни и изолирани, с липса на помощ от близки и роднини в първите толкова трудни седмици след раждането, през които самите те изживяват може би най-голямата промяна в живота си и имат огромна нужда от подкрепа и разбиране.

Това пък създава предпоставки за по-висок риск от развитие на следродилна депресия и/или тревожност при тези майки.

Има ли как да помогнем на майките да се справят по-добре с първите седмици след раждането? Как да помогнеш на себе си, ако скоро очакваш своето бебе?

Информираност и реалистични очаквания

Според проучвания, близо 30% от майките с първо дете се чувстват много самотни след раждането, което е разбираемо, особено след като партньорът се върне на работа. Лесен начин за справяне с този проблем е информираност и комуникация, които да дадат възможност на бременните жени да поставят реалистични очаквания за следродилния период. Много жени не говорят за това, колко самотни и изолирани се чувстват по време на отпуска си по майчинство. А именно този разговор би могъл да помогне на майките с новородено да намерят подкрепа от близки и приятели, както и да създаде по-реална представа на бъдещите майки какво да очакват.

Заобиколи се с хора, които те разбират и подкрепят

Едно лесно и практично решение е да обмислиш и обсъдиш с твоите близки и приятели как бихте могли да продължите да комуникирате и да се виждате след като се роди бебето. Често в тези разговори ще намерите и много начини, чрез които да ти помагат с домакинските задължения, по-голямото дете или просто да погушкат бебето, докато тренираш или си вземеш душ.

Създай нови приятелства с други майки

Участие в програми или курсове за бременни също е добра възможност да намериш нови приятели, които също като теб очакват скоро бебе. Подобни приятелства биха били полезни и на двете страни, като например да се чувствате разбрани, че не сте сами в това, да потърсите съвет и подкрепа, взаимна игра и усмивки.

Планирай помощ първите 4-6 седмици след раждането

В множество култури по света, и до днешен, първите 30-40 дни след раждане се приемат за специални, а грижите за майката и бебето се поемат от семейството и най-близките. На повечето места помощниците са близки жени – майки, баби, лели, сестри, дули. Именно женската подкрепа е тази, която помага на майката да се чувства по-уверена и спокойна в новата си роля.

Знам, че реалността у нас е съвсем различна, и че не малка част от хората живеят далеч от най-близките си роднини. Но повярвай ми, можеш да имаш помощ по много и различни начини. Важно е да си креативна и да обсъдиш с приятели / колеги / съседи как биха могли да подкрепят теб и семейството ти. Много често си мислим, че няма кой да ни помогне, а истината повечето пъти е, че хората около нас не знаят кск конкретно да го направят. Това важи с пълна сила за близките ни, които все още нямат деца.

Ето няколко примерни решения:

 • Помисли кой и как би могъл да ти помогне с домакинските задължения;
 • Възможни решения са различни приятели да носят вечеря у дома или да сготвят нещо за семейството ти веднъж седмично;
 • Разгледай какви възможности за храна за вкъщи има в района около дома ти;
 • Провери възможностите да пазаруваш онлайн от супермаркет;
 • Зареди основни неща за хигиена и грижа за дома за поне няколко седмици напред;
 • Помоли някой близък веднъж седмично да ти помага с почистването и прането у дома;
 • Ако имаш по-голямо дете, помисли кой би могъл да ти помогне с разходките на бебето, за да имаш малко време с другото си дете.

Варианти има много. Бъди креативна!

Сънят на мама също е важен!

Липсата на достатъчно сън е една от най-големи трудности, с които се сблъскват съвременните родители. И дори повечето новородени да спят средно по 18 часа на ден, това много рядко означава, че и родителите успяват да се наспиват. Но безсънието носи много рискове за здравословното и менталното ти състояние, затова е важно да се опиташ да го избегнеш дългосрочно или поне да намалиш силата му.

Един от най-честите съвети е да спиш, докато бебето спи, но лично знам, че звучи по-лесно, отколкото всъщност е.

Трудно е да почиваш, докато куп домакински задачи те очакват. Ето тук планът за помощ от роднини и приятели през първите седмици е твоето „тайно оръжие“, затова е и толкова важна задача за теб, още докато си бременна. Именно тази подкрепа ще ти осигури спокойствие да почиваш във всеки момент, в който имаш възможност.

Друго практично решение е да помислиш как бихте могли с партньора или друг близък човек да поделите грижите за бебето през нощта, така че да можеш да спиш минимум две, за предпочитане три нощи седмично по-дълги интервали от време.

Следродилната депресия не е за мен. И аз мисля така!

Повечето жени (70-80%) изпитват следродилна меланхолия, която се определя като нормално състояние след раждане и не изисква някакво по-специално лечение. На английски може да срещнеш термина като „baby blues“ или “postpartum blues”. Обикновено настъпва около 3-5 ден, когато вече си у дома с бебето и отминава в рамките на 2 седмици.

Все още няма категорична причина защо се проявява, но основно се отдава на хормоналните промени в майката, както и на промяната в ежедневието, липсата на достатъчно сън, възстановяването след раждането.

Нормално в този период е да се чувстваш тъжна, ядосана, объркана, уплашена, самотна, нещастна. Често тези емоции връхлитат внезапно и може да доведат до изблик на гняв или сълзи.

Често жените се чувстват сякаш са загубили контрол над себе си и не успяват да се справят с емоциите и реакциите си. Появява се вина у тях, че вместо да изпитват безгранично щастие и удовлетвореност, се усещат нещастни и самотни. Обикновено симптомите на следродилната меланхолия се наблюдават от няколко минути до няколко часа всеки ден, като принципно би следвало да отшумят до 2-3 седмици след раждане.

Ако усетиш, че тези настроения се задълбочават или продължават повече седмици, препоръчително е да потърсиш професионална помощ.

Важно в тези първи седмици е майката да се чувства обичана, разбрана и подкрепяна. Това често е ролята на партньора, но може да бъде и на нейната майка, близка приятелка или дула за следродилния период.

Възможни начини да се справиш с „baby blues“:

 • Бъди търпелива към себе си и си дай време;
 • Избягвай чувството за срам и вина. Често те водят до безнадеждност, самота и изолация, а те от своя страна могат да изострят състоянието и да те подложат на по-висок риск от следродилна депресия;
 • Говори спокойно и открито за емоциите и страховете си с човек, който ще те разбере и подкрепи;
 • Води си дневник – описвай всеки ден емоциите, чувствата, мислите си;
 • Искай помощ винаги, когато имаш нужда;
 • Не бъди критична към себе си. Настрой се, че първите седмици от живота с новородено са за кърмене, гушкане, сън и адаптиране на ежедневието.

Знам, че следродилният период е труден. Преживяла съм два за по-малко от две години и половина, като съм била свидетел и на десетки други. Но има как да промениш това, или поне да го направиш по-спокоен и уверен.

Ключът е в правилната подготовка и осигурена подкрепа в първите дни и седмици след раждането, докато все още си объркана и несигурна. Заобиколена от обич и подкрепа, с всеки изминал ден ще ставаш по-спокойна и уверена майка.

Ако имаш нужда от допълнителна помощ, разгледай курса "Уверено начало с бебе" или програма "Спокойна мама", където заедно ще ти помогнем да се подготвиш за голямата промяна, която ти предстои. Очаквам те!