Позволи си да грешиш като майка | Спокойна мама

Онлайн училище за бременни от 13-ти майВключи се 

Позволи си да грешиш като майка

Позволи си да грешиш като майка

Има причина бебета да не идват с „инструкции за употреба“. Всяко бебе е различно. Всяка майка е различна.

Съществуват толкова стилове на родителство, колкото родители има на света. И да, няма „едно универсално решение“, което да пасва идеално на всяко бебе.

Както обсъждахме в 4 лесни идеи как да се справиш с информационния хаос като нова майка, информационният хаос е един от основните виновници толкова много нови майки да се чувстват тотално объркани и неспособни да се грижат за своето бебе.

Позволи си да правиш грешки като майка!

Един гарантирано успешен начин да се справиш с тоталното объркване и чувство за безпомощност, е да си позволиш да опознаваш бебето си и да правиш грешки.

И бързам да те успокоя, че „няма да погубиш бебето“, както много често майките ми споделят, когато ги насърчавам да тестват различни идеи.

За съжаление живеем във време, в което буквално се парализираме от страх да не "объркаме бебето", ако направим едно нещо погрешно, например да пуснем бял шум, за да го успокоим. И този страх ни спира да експериментираме и опознаваме какво работи и какво не за нашето бебе.

Най-лесно е да приемеш, че:

Всички майки правим грешки и не всяко наше решение ще е най-успешното в дадената ситуация.

Един много популярен пример е приучаването към самостоятелно заспиване чрез контролиран плач. Много майки ще опитат този метод и за техните бебета може да се окаже страхотно решение и всички да са доволни, когато след няколко нощи спят по-добре.

За други бебета обаче, може да се окаже, че няма да спрат да плачат и техните майки също ще бъдат тъжни и дори може да си кажат „Аз съм ужасна майка. Как можах да го направя!“, но истината е че това, че са опитали е едно добро решение.

Сега вече знаят, че това не работи при тях и техните бебета и може спокойно да опитат нещо друго.

Всеки път, когато тестваме дадена стратегия или метод, било то и с незадоволителен резултат, ни помага да трупаме опит като родители. И ако си позволим да експериментираме още, може пък следващият опит да е успешен.

Ти си звездата в този филм!

Често в работата си като „помощник на мама“, новите майки с които работя ме молят да ги „спася“ и да им кажа точно какво да правят. И в повечето случаи аз им помагам като им споделям различни идеи, но ги окуражавам те сами да вземат решенията.

Давам им нужното пространство и подкрепа да се чувстват по-уверени във връзката със своето бебе и да експериментират, трупайки опит.

Защото „Ти си звездата в този филм!“ и можеш да се справиш с тази роля.

Ето и няколко съвета от мен:

  • Игнорирай временно информационния хаос.
  • Поискай помощ за ежедневните задачи.
  • Отдай се на гушкане и опознаване с бебето в първите седмици.
  • Ограничи непоисканите съвети и коментари на близки и приятели.
  • Отделяй поне по 15 минути всеки ден за любими занимания.

Позволи си да грешиш и с времето ще станеш по-уверена и ще откриеш какво работи за вас с бебето. Не е нужно да бъдеш спасявана, защото ти си родена затова и няма как да се провалиш.