Позволи си да грешиш като майка | Спокойна мама
blossom flowers hands profilerainbow system top

Позволи си да грешиш като майка

Дарина Михайлова
Дарина Михайлова
от 02.06.2021

Здравей, аз съм Дарина Михайлова, майка на две щури момчета, сертифициран „помощник на мама“ (Newborn Mothers Collective postpartum doula) и създател на Спокойна мама.

Моята най-голяма страст е да помагам на бъдещите и настоящи майки да се чувстват спокойни и уверени в първите месеци от живота с бебе.

А сега, към статията! 💛

Има причина бебета да не идват с „инструкции за употреба“. Всяко бебе е различно. Всяка майка е различна.

Съществуват толкова стилове на родителство, колкото родители има на света. И да, няма „едно универсално решение“, което да пасва идеално на всяко бебе.

Както обсъждахме в 4 лесни идеи как да се справиш с информационния хаос като нова майка, информационният хаос е един от основните виновници толкова много нови майки да се чувстват тотално объркани и неспособни да се грижат за своето бебе.

Позволи си да правиш грешки като майка!

Един гарантирано успешен начин да се справиш с тоталното объркване и чувство за безпомощност, е да си позволиш да опознаваш бебето си и да правиш грешки.

И бързам да те успокоя, че „няма да погубиш бебето“, както много често майките ми споделят, когато ги насърчавам да тестват различни идеи.

За съжаление живеем във време, в което буквално се парализираме от страх да не "объркаме бебето", ако направим едно нещо погрешно, например да пуснем бял шум, за да го успокоим. И този страх ни спира да експериментираме и опознаваме какво работи и какво не за нашето бебе.

Най-лесно е да приемеш, че:

Всички майки правим грешки и не всяко наше решение ще е най-успешното в дадената ситуация.

Един много популярен пример е приучаването към самостоятелно заспиване чрез контролиран плач. Много майки ще опитат този метод и за техните бебета може да се окаже страхотно решение и всички да са доволни, когато след няколко нощи спят по-добре.

За други бебета обаче, може да се окаже, че няма да спрат да плачат и техните майки също ще бъдат тъжни и дори може да си кажат „Аз съм ужасна майка. Как можах да го направя!“, но истината е че това, че са опитали е едно добро решение.

Сега вече знаят, че това не работи при тях и техните бебета и може спокойно да опитат нещо друго.

Всеки път, когато тестваме дадена стратегия или метод, било то и с незадоволителен резултат, ни помага да трупаме опит като родители. И ако си позволим да експериментираме още, може пък следващият опит да е успешен.

Ти си звездата в този филм!

Често в работата си като „помощник на мама“, новите майки с които работя ме молят да ги „спася“ и да им кажа точно какво да правят. И в повечето случаи аз им помагам като им споделям различни идеи, но ги окуражавам те сами да вземат решенията.

Давам им нужното пространство и подкрепа да се чувстват по-уверени във връзката със своето бебе и да експериментират, трупайки опит.

Защото „Ти си звездата в този филм!“ и можеш да се справиш с тази роля.

Ето и няколко съвета от мен:

  • Игнорирай временно информационния хаос.
  • Поискай помощ за ежедневните задачи.
  • Отдай се на гушкане и опознаване с бебето в първите седмици.
  • Ограничи непоисканите съвети и коментари на близки и приятели.
  • Отделяй поне по 15 минути всеки ден за любими занимания.

Позволи си да грешиш и с времето ще станеш по-уверена и ще откриеш какво работи за вас с бебето. Не е нужно да бъдеш спасявана, защото ти си родена затова и няма как да се провалиш.